Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, resmi sosyal medya hesabından İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin açıklamada bulundu. 

Gazze'de yaşanan insani felaketin bir an önce son bulması gerektiğini belirten Ghebreyesus, şu ifadeleri kullandı:

"Gazze'de 10 bin kişi öldü. Bunların 4 binden fazlası çocuktu. Bu insani felaket ne kadar sürecek? Tüm tarafları insani ateşkes konusunda anlaşmaya ve kalıcı barış için çalışmaya çağırıyoruz. Rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Tarih, hepimizi bu trajediye son vermek için yaptıklarımıza göre yargılayacak." ifadelerini kullandı.

"İSRAİL, İNSANLIĞIN TEMEL DEĞERLERİNE MEYDAN OKUYOR"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 7 Ekim'den bu yana 10 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Bu insanlığın temel değerlerine meydan okuyor" ifadesini kullanmıştı.

ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI 

BM Genel Sekreteri Guterres, ise "Her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğü, yaralandığı Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü" diyerek, acil insani ateşkes çağrısını yinelemişti.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Saldırının ardından İsrail ordusu, savaş uçakları ile Gazze Şeridi'ne hava saldırısı başlatmıştı. İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle 10 bin 22 kişi hayatını kaybetti, en az 25 bin sivil ise yaralandı.

Editör: Ozan Barış Erim