Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Cezayir'in talebi üzerine İsrail'in Gazze Şeridi'nin Refah bölgesine yönelik devam eden karadan saldırılarını görüşmek için acil toplanacak. Cezayir resmi haber ajansı APS tarafından yapılan açıklamada, "Cezayir'in, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan tehlikeli gelişmeler ve son olarak da işgalci İsrail'in Refah bölgesinde yerinden edilmiş insanların çadırlarını bombalaması üzerine BMGK'den acil toplantı talebinde bulunduğu" belirtildi.

TOPLANTININ GÜNDEMİ

BMGK'nin bugün acil toplanacağı belirtilen açıklamada, toplantının ana gündem maddesi olarak "BMGK'nin İsrail'in yerinden edilmiş sivillerin çadırlarına yönelik saldırıya vereceği yanıtın ele alınacağı" ifade edildi.

ULUSLARARASI ADALET DİVANI KARARLARI

Birleşmiş Milletler'in yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasını, insani yardımları engellememesini ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesini hükmetmişti.

SALDIRININ DETAYLARI

İsrail, UAD'nin aldığı tedbir kararına rağmen 26 Mayıs'ta Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını bombalamıştı. Saldırıda 23'ü kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere en az 45 Filistinli hayatını kaybetmiş, 249 Filistinli ise yaralanmıştı. Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı düzenlediğini belirtmişti.

KRİTİK ÖNEME SAHİP

BMGK'nin acil toplantısı, İsrail'in devam eden saldırıları ve Filistin'deki insani krizin çözümü için uluslararası toplumun atacağı adımları belirlemesi açısından kritik öneme sahip olacak.