ABD ve Kanada'da bozulmuş kavunlardan kaynaklanan Salmonella salgınında toplamda 8 kişi yaşamını yitirdi. Bu tehlikeli salgın, hem ABD hem de Kanada'da sağlık yetkililerini alarma geçirdi.

FDA: 3 KİŞİ ÖLDÜ

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), salgının etkilediği 38 eyalette 230 kişinin bulunduğunu ve salgının 20 Kasım tarihinden bu yana devam ettiğini açıkladı. FDA tarafından yapılan açıklamada, salgının neden olduğu sağlık sorunları sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

KANADA HALK SAĞLIĞI AJANSI: 5 KİŞİ ÖLDÜ

Kanada Halk Sağlığı Ajansı da salgınla ilgili bir açıklama yaptı. Kanada'da 6 farklı eyalette 129 Salmonella vakası görüldüğünü ve bu vakaların sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

RİSK GRUPLARINA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Yapılan açıklamalarda, salgından etkilenen kişilerin genellikle 5 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşından daha yaşlı bireyler olduğuna dikkat çekildi. Bu yaş grupları, Salmonella gibi mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyonlara karşı daha hassas olabilirler.

BOZUK KAVUNLAR İÇİN SALMONELLA UYARISI

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi ise salgının kaynağının bozulmuş kavunlar olduğunu doğruladı ve halkı kesilmiş olarak satılan kavunları satın almamaları konusunda uyardı.

FDA ÜRÜN GERİ ÇAĞIRMA KARARI ALDI

FDA, bu tehlikeli salgınla ilişkilendirilen belirli markalara ait ürünleri geri çağırma kararı aldı. Bu önlem, salgının daha fazla yayılmasını engellemek amacıyla alındı.

SALMONELLA NEDİR?

ABD ve Kanada'da bozuk kavuk kaynaklı 8 kişinin ölümüne neden olmasıyla gündeme gelen Salmonella, insanlara ve hayvanlara bulaşabilen bir bakteri türüdür.

Çeşitli gıdalarda bulunabilen salmonella, en yaygın olarak çiğ veya az pişmiş yumurta, tavuk, et, süt ürünleri ve deniz ürünleri yoluyla bulaşır.

SALMONELLA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Salmonella enfeksiyonu, enfeksiyondan 6 saat ila 6 gün sonra ortaya çıkan ishal, karın ağrısı, ateş ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Bazı durumlarda, Salmonella enfeksiyonu daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir, örneğin:

Septisemi: Kan dolaşımına salmonella bakterilerinin yayılması
Menenjit: Beyin ve omurilik zarlarının iltihabı
Ensefalit: Beynin iltihabı
Lösemi: Kan hücrelerinin kanseri

SALMONELLA’DAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Salmonella'dan korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

Çiğ veya az pişmiş yumurta, tavuk, et, süt ürünleri ve deniz ürünleri tüketmeyin.
Gıdaları uygun şekilde pişirin.
Gıdaları uygun şekilde saklayın.
Meyve ve sebzeleri iyice yıkayın.
Ellerinizi sık sık yıkayın.
Salmonella'nın Tedavisi

Salmonella enfeksiyonunun tedavisi genellikle destekleyici bakıma dayanıyor. Bu, sıvı ve elektrolit takviyesi, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilmesini içeriyor. Bazı durumlarda, antibiyotik tedavisi gerekebiliyor.

SALMONELLA NASIL YAYILIYOR?

Salmonella bakterileri, enfekte hayvanların dışkılarıyla çevreye yayılabiliyor. Bu bakteriler, kirli su ve toprakta da bulunabiliyor. Salmonella bakterileri, enfekte hayvanların veya insanların dışkısıyla temas eden gıdalara da bulaşabiliyor.

SALMONELLA’NIN TARİHÇESİ

Salmonella bakterileri, 1885 yılında Amerikalı bakteriyolog Daniel Elmer Salmon tarafından tanımlandı. Salmon, bu bakteriyi, tavuk tifosu hastalığını araştırırken keşfetti.

SALMONELLA NE KADAR TEHLİKELİ?

Salmonella, dünyanın her yerinde yaygın olarak görülen bir hastalık. Her yıl, dünya çapında milyonlarca insan salmonella enfeksiyonu geçiriyor. Salmonella enfeksiyonu, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için ciddi bir sağlık sorunu olabiliyor.

Editör: Mevlüt Peker