Marmara Denizi'nin Bursa kıyılarında, sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen canlıların (plankton) çoğalması sonucu mavi renkli parlamalar ortaya çıktı.

4-14

BURSA’DA DENİZİN RENGİ NEDEN DEĞİŞTİ?

Bursa’nın Mudanya kıyısında, ancak mikroskopla görülebilen (plankton) tek hücreli organizmaların aşırı derecede üremelerinden sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla yaşanan 'alg patlaması' deniz suyunu gece yarısı mavi ışıklı hale getirdi. Özellikle Mudanya ve Güzelyalı kıyılarında biriken algler denizin açık mavi renge dönmesine sebep oldu. 

5-14

ALG NEDİR?

Algler, fitoplankton adı verilen mikroskobik bitki organizmalarıdır. Algler, sudaki güneş ışığı ve besin maddeleriyle fotosentez yaparak enerji üretirler. Denizler, göller, nehirler ve diğer sucul ortamlarda yaygın olarak bulunurlar. Algler, genellikle mikroskobik boyutlarda olan tek hücreli organizmalardır, ancak bazı türler çok hücreli olabilir. Yeşil algler, mavi-yeşil algler, kahverengi algler ve kırmızı algler gibi çeşitli alg türleri vardır. Her tür, belirli bir ortama ve koşullara adapte olmuştur.

3-18

ALG PATLAMASI NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Alglerin aşırı miktarda üremesi, alg patlamalarına yol açabilir. Alg patlamaları, genellikle suya fazla miktarda besin (örneğin, azot ve fosfor gibi) girmesiyle tetiklenir. Bu besinlerin aşırı yoğunluğu, alg populasyonlarının hızla çoğalmasına ve kontrolsüz bir şekilde büyümesine neden olur.

Bursada Sasirtan Manzara Deniz Suyu Renk Degistirdi 28Subat2024

ALG PATLAMASI TEHLİKELİ Mİ?

Alglerin aşırı miktarda üremesi, alg patlamalarına yol açabilir. Bu durum, su ekosistemlerinde çeşitli sorunlara neden olabilir.

Alg Patlaması 2

SU KALİTESİNİN BOZULMASI

Alglerin hızla çoğalması, suyun berraklığını azaltır ve suya yeşil, kahverengi veya kırmızı renkler verebilir.

Alg Patlaması 1

OKSİJEN EKSİKLİĞİ

Alg patlamaları, alg hücreleri öldüğünde ayrışmaları için bakterilerin büyük miktarda oksijeni tüketmesine neden olabilir. Bu, sucul organizmalar için oksijen eksikliği ve yaşam alanlarının tehlikeye girmesi anlamına gelir.

Alg Patlaması 4

BALIK ÖLÜMLERİ

Oksijen eksikliği ve toksik maddelerin salınması, balıklar ve diğer sucul organizmalar için ölümcül olabilir ve balık ölümlerine neden olabilir.

Alg Patlaması 5

EKOSİSTEM DENGESİNİN BOZULMASI

 Alg patlamaları, sucul ekosistemlerdeki doğal dengeyi etkileyebilir. Diğer organizmaların besin kaynaklarına müdahale edebilir ve tüm ekosistem üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Editör: Zeynep Baş