İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür. 2023-2024 İOKBS bursluluk sınavı için başvuru kılavuzu yayımlandı..

İ O K B S S I N A V 1

Bursluluk Sınavı (İOKBS) 

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'na (İOKBS) başvuru sürecinin ayrıntıları da belli oldu. Kılavuzda yer alan takvime göre, İOKBS başvuruları 13 Şubat 2024 itibariyle başladı. Peki, 2024 Bursululuk (İOKBS) başvurusu için son gün ne zaman? Başvuru şartları neler, İOKBS giriş belgesi ne zaman açıklanır?

M E B 4

Türkiye'deki sınavda, her yıl binlerce öğrenci burs imkanından faydalanabiliyor. Yeni eğitim öğretim dönemi için İOKBS başvuru tarihleri araştırması yapılmaya başladı. Peki, İOKBS bursluluk sınavı hangi tarihte yapılacak? İOKBS başvuruları nasıl yapılır? İşte detaylar..

M E B 2

İOKBS Başvuruları Ne Zaman?

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), ikinci dönemde okul başarısı yüksek, maddi durumu yetersiz öğrenciler için uygulanacak. MEB tarafından verilen burstan faydalanmak isteyen öğrenciler başvuru tarihlerini kaçırmak istemiyorlaar. Peki İOKBS başvuru için son gün ne zaman? Bursluluk sınavı 2024 başvuruları 13 Şubat 2024 ile 1 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak. İOKBS son başvuru günü 1 Mart 2024 olarak belirlenmiştir.

M E B 1-1

İOKBS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bursluluk sınavına başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak.Başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılabilecek.

İOKBS BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan takvime bursluluk sınavı 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 10.00'da merkezî sistemle aynı anda başlatılıp tek oturum şeklinde düzenlenecek.

yazılı-örnek-sorular-meb-2.-sınavlar-3

BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Bursluluk sınavına katılabilmek için öğrenci ve ailesinin ekonomik durumu belirleyici oluyor. Ekonomik şartlar, her yıl değişkenlik gösteriyor. Yeni yıl ile beraber detaylı şartlar kılavuzda yer alacak. Sınava katılmak için genel şartlar ise şu şekilde;

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,
c. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında öğrenci olmak,
ç. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak
d. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.

yazılı-örnek-sorular-meb-2.-sınavlar-6

Bursluluk Sınavı Giriş Yerleri Ne Zaman Açıklanacak?

Bursluluk sınavına katılacak öğrencilerin sınav giriş yerleri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınav tarihinden en az 7 gün önce http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.

Editör: Nurseli Fırat