Final sınavına giremeyen öğrenciler “Finale girmedim büte girebilir miyim?” sorusunun cevabını araştırıyor. Üniversitelerde final sınavları yapılmaya devam ederken, bazı nedenlerden dolayı finale giremeyenler ya da final için kendisini yeterli hissetmeyenler büt tarihlerini bekliyor. Peki finale girmeyenler büte girebilir mi? Finale girmek zorunlu mu? İşte merak edilen soruların yanıtları..

yazılı-örnek-sorular-meb-2.-sınavlar-3

BÜT NEDİR?

Büt, bütünleme sınavının öğrenciler arasında kısaltılmış halidir. Bütünleme sınavı, bir telafi sınavıdır. Vize ve final sınavlarında başarı elde edemeyen öğrenciler için verilmiş ikinci bir şanstır. Bütünlemeye giren öğrencinin notu vize ve bütünleme sınavına göre değerlendirilmektedir.

Bütünleme sınavı, bitirme sınavına giremeyen veya girdiği halde başarısız ya da koşullu başarılı harf notu olan öğrenciler için düzenlenmektedir. Bütünleme sınavına herhangi bir başvuru yapılması gerekmemektedir.

yazılı-örnek-sorular-meb-2.-sınavlar-6

FİNALE GİRMEDEN BÜTE GİRİLİR Mİ?

Bütünleme sınavı, final sınavı gibidir. Final sınavına katılım sağlayamayan öğrenciler, bunun telafisi olarak bütünleme sınavına girebilmektedir. Bütünleme sınavından alınan başarılı not ile birlikte dersten geçmeleri mümkündür. Ancak her üniversitenin sınav sistemi birbirinden farklılık göstermektedir. 

Her üniversite, kendi politikası ve kuralları doğrulusunda kararlar almaktadır. Bazı üniversitelerde öğrenciler devamsızlıktan kalmamak şartı ile büte girebilmektedir. Bazı üniversitelerde ise final sınavına girmeyen öğrencilerin bütlere de girmemesi konusunda kararlar alabilmektedir. Bu sebeple yaz okulu konusunda gerekli zorunluluklar da üniversitelerce belirlenmektedir. Yaz okulu ve detayları hakkında ilgili üniversiteden bilgi almak daha sağlıklı olacaktır. 

Editör: Nurseli Fırat