ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI, NE KADAR OLACAK?

Çalışma saatlerinin kısaltılmasına yönelik dünya genelindeki bir eğilim söz konusu. Çalışma saatleri konusundaki bu değişikliklerin Türkiye'de ne kadar etkin olacağı merak ediliyor. Türkiye'de İş Kanunu'na göre genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat olarak belirlenmiş durumda. Peki çalışma saatleri düşecek mi, özel sektör mesai saatleri kısalacak mı? Mesai saatleri 36 saate mi düşecek?

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-4

ÖZEL SEKTÖR MESAİ SAATLERİ DÜŞTÜ MÜ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, esnek çalışma saati yani yani mesai saatlerinin düşürülmesiyle ilgili toplantılar gerçekleştirildiği bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Vedat Işıkhan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, iş kanunuyla ilgili yapılan toplantılarda eski ve işlemeyen maddelerin azaltılması gerektiğini vurguladı. Çalışma saatlerinin kısaltılması konusunda Bakan Işıkhan, 19 kanunun işleyişindeki sorunları ele alarak, düzenlemelerin hayata geçirilmesi için adımlar atılacağını belirtti.

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-3

VEDAT IŞIKHAN'DAN ÇALIŞMA SAATLERİ AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: ''İş kanunuyla ilgili güzel, verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu da tekerrür eden, işlemeyen bazı yasalar var. Bir tane 19 kanunla ilgili işlemeyen maddeler var. Çok eskiden geçerli olan maddeler söz konusu.

vedat-ışıkhan-çalışan-emekli

Bunların azaltılmaları yönünde. Ama temel haklar bunlar. Temel hakların yani çalışanların hakları korunarak üzerinde aksayan bir de yeni hizmet modelleri var, yeni işler çıktı. Esnek çalışma, uzaktan çalışma platform çalışma, çalışanlarına yönelik güncel verileri de kapsayacak güzel, çağdaş bir temel kanun. Şu an takvim yok.

Sadece ön görüşmeleri gerçekleştirdik. Onu da Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişti. Hatta TİSK'in toplantısında hatırlarsanız orada bir toplantı gerçekleşti."

Editör: Nurseli Fırat