Çalışma saatleri kısalacak mı? İşçi, memur çalışma saatleri değişecek mi? Yapılacak düzenlemeler ile, iş dünyasının dinamiklerine uygun bir şekilde çalışanların iş-özel yaşam dengesini daha etkin bir biçimde yönetmeleri amaçlanıyor. Çalışma hayatında yapılacak önemli değişikliklerin detayları...

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-1

Çalışma Saatleri Kısalacak Mı?

Çalışma saatleri, ülkemizde İş Kanunu çerçevesinde uygulanmaktadır. Genel çalışma süresi haftada 45 saat olarak belirlenmişken, memurlar için bu süre haftalık 40 saattir. Dünya genelinde ise günlük süre, standart olarak 8 saatlik çalışmadan oluşmaktadır.

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-3

Pandemi ile birlikte ilk olarak mecburiyetten gerçekleştirilen esnek ve uzaktan çalışma modelinin genişlemesi, çalışma hayatında yeni düzenlemeleri gündeme getiriyor. Böylece çalışma saatlerinin azaltılması gibi farklı formüller üzerinde duruluyor. Peki çalışma saatleri kısalacak mı, ne zaman?

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-6

Çalışma Saatlerinin Kısalması Meclis Gündeminde

Çalışmada iş verimliliğinin artması amacıyla çalışma sürelerinin gözden geçirilmesi, Meclis'in gündeminde. Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada, çalışma saatlerinin tarihsel süreçte azalma eğiliminde olduğuna vurgu yapılıyor.

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-5

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, yeni bir adım olarak çalışma hayatında önemli değişiklikleri beraberinde getirecek düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, çalışma saatlerini daha esnek bir hale getirecek, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışmaları destekleyecek önlemleri devreye alacak..

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-2

TÜRKİYE'de Yasal Çalışma Saatleri

Ülkemizde yasal olarak haftada en çok 45 saat çalışılabiliyor. Sözleşme ya da işyerindeki uygulamaya göre çalışılan günler 5x9 şekilde eşit bölünebilir.

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-4

İşyerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı da dağıtım yapılabilir. İşveren ve işçi arasında bunun altında çalışma süresi de belirlenebilir

Editör: Nurseli Fırat