Gaziosmanpaşa'da eski eşinin akrabası H.İ.G.’yi (29) camide silahla vurarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan C.U. hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede, C.U.’nun “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, U.’ya yardım ettiği iddia edilen ağabeyi H.U.’ya ise 20 yıla kadar hapis istendi.

SİLAHLA BAŞINDAN VURDU!

Dehşet veren olay, 8 Ocak 2023'te Karadeniz Mahallesi'nde bulunan Paşaçayırı Camii'nde saat 13.00 sıralarında meydana geldi. Cenaze namazı için camiye gelen H.İ.G. (29), kuzeninin eski eşi C.U. tarafından silahla başından vuruldu. Hastaneye kaldırılan G. hayatını kaybederken, K.B. ise hafif yaralandı. Gözaltına alınan C.U. 9 Ocak'ta tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SAVCILIK SORUŞTURMAYI TAMAMLADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede, C.U.’nun polis ifadesine yer verildi. Uyğur, maktulün üç yıl önce boşandığı eski eşi G.A.’nın amcasının oğlu olduğunu belirtti. U., G.’nin terör örgütü PKK'nın propagandası yaptığını, bu sebeple aralarında husumet başladığını, konuyla ilgili CİMER'e ve savcılığa şikayette bulunduğunu iddia etti. U., eski eşinin babasından ve amcasından da tehditler aldığını söyledi. Maktul H.İ.G.’nin de kendisine “Seni öldüreceğiz” dediğini ileri süren U., olay günü ölen amcasının camide taziyesinin olduğunu, başsağlığı dilemek için gittiğini, caminin namaz kılınan yerinde G.’yi ayakta gördüğünü, elini beline attığını görünce kendisini öldüreceğini düşünerek üzerinde bulunan silahıyla ateş ettiğini, hedef gözetmediğini, uzun zamandır ölüm tehditleri aldığı için korku ve heyecanı nedeniyle olayın anlık geliştiğini ileri sürdü.

“G.’NİN VURULDUĞUNU BİLE GÖRMEDİM” DEDİ

G.’nin vurulduğunu görmediğini, camiden ayakkabısını bile almadan çıplak ayakla kaçıp polise teslim olduğunu anlattı. U., ruhsatsız silahı 15 Temmuz darbe girişimi günü karakolun önünde beklerken bir kişinin karakola gelirse kullanması için verdiğini, o tarihten beri silahın kendisinde olduğunu, H.İ.G. ve babasının kendisini 1 ay önce  arayarak "Seni öldürüp çocuklarını PKK'ya vereceğiz" diye tehdit etmesinden sonra da o silahı taşımaya başladığını belirtti.

SANIKIN AĞABEYİ DE TUTUKLANDI

Tanık ifadeleriyle sanık C.U.’yu olay yerine getirip götürdüğü iddia edilen ağabeyi H.U. ise kesinlikle kardeşini götürüp getirmediğini, tanıkların yalancı şahitlik yaptıklarını söylediyse de C. ile H.U.’nun telefonlarından olay günü aynı saatte baz istasyonundan sinyal alındığı, muhtemelen arabayla geçiş yaptıklarının tespit edilmesiyle 15 Haziran'da tutuklandığı kaydedildi.

İKİ SANIK YALANCI TANIKLIKLA SUÇLANDI

İddianameye göre, tanık olarak ifadelerine başvurulan A.R.Ö. ve M.S.Ö. ise, C.U.’nun ağabeyi H.U.’nun aracını cami önünde beklediklerini, olay sonrasında ise C.nin ağabeyinin aracına binerek kaçtığını söyledikleri, H.’nin tutuklanmasından sonra ise ifadelerini değiştirerek H.’yi görmediklerini, kurtarmaya yönelik yalan beyanda bulundukları belirtildi. İddianamede, C.U.’nun eski eşi G.’nin ayrılma sürecinde bir süre amcasının oğlu H.İ.G.'nin yanında kaldığı, daha sonra babasının Ağrı'daki evine gitmesiyle U.’nun, G.’ye husumet beslediği, her iki tarafın da akrabası olan S.U.'nun cenazesine maktulün katılacağını bildiği, tasarlayarak silahlı olarak gittiği camide aralarında herhangi bir konuşma geçmeden, kararlı bir şekilde maktulün baş kısımına arkadan yaklaşarak bir el ateş ederek öldürdüğü kaydedildi. C.’nin ağabeyi Hanifi Uyğur'un da olay yerine yakın kapısı açık şekilde kardeşini beklediği, C.’nin eylemden sonra ağabeyinin aracına binerek kaçmasına yardım ettiği belirtildi.

TASARLAYARAK ÖLDÜRMEKTEN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ

C.U.’nun "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi, "Ruhsatsız silah bulundurma" ve "Kasten yaralama" suçlarından da toplam 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapsi istendi. Ağabeyi H.U.’nun "Tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapsi, diğer sanıklar A.R.Ö. ve M.S.Ö.’nün ise "Yalan tanıklık" suçundan 4'er aydan 1'er yıla kadar hapisleri talep edildi.

İKİ SANIĞIN TUTUDKLULUKLARI DA DEVAM EDİYOR

Davanın ilk duruşması da İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz günlerde görüldü. Mahkeme, savunmalarını yapan tutuklu sanıklar C.U. ve H.U.’nun tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Ağabey H. U.’nun tedavi gördüğü psikiyatri hastanesinden tıbbi kayıtlarının istenmesine, ardından ceza ehliyeti yönünden adli tıp kurumuna sevk edilerek rapor istenmesine hükmetti. Tanıkların dinlenmesine karar verilen duruşma ertelendi.