Ekran Haber'den Başak Bilgin'in haberine göre, koronavirüs pandemisi ile birçok kişinin tercih ettiği Tiny House'lar ile ilgili insanların aklında çokça soru bulunuyor. Bunlar için araştırma da yapılsa birçok bilgi cevapsız kalabiliyor. Avukat M. Güray Küçük ise Tiny House'lar ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

GENELLİKLE 10 İLE 30 METREKARE ARASINDA

Tiny House yatırım yapmadan önce iyi düşünülmesi ve mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini belirten Küçük şunları söyledi:

"Son zamanlarda gündemde olan ve çok soru gelen bir konu olan Tiny House kavramına değinmek gerekir.

Tiny House kısaca; küçük ev anlamına gelen bu kavram genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen isimdir. Bir evden daha fazla anlam taşıyan tiny house, bir yaşam biçimi olarak kabul edilir. 

Ülkemizde tiny house üreten şirketler ve gayrimenkul danışmanları internet portallarında ve sosyal medyada tanıtım yapmakta ve hatta bu vaat ile arsa satışları yapmaktadır. Ancak Tiny House kullanımı hangi şartlarda mümkündür ve hukuki anlamda bir prosedürü var mı bunlardan bahsedelim.

MEVZUAT SORUNSALI

Tiny House iki çeşit olarak karşımıza çıkar. Tekerlekli veya sabit. Peki tekerlekli Tiny House hangi mevzuata sabit Tiny House hangi mevzuata tabidir?
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir. Bu hallerde yasal olarak ”park etmiş araç” ile aynı hukuki statüye sahip olacaktır. Ancak Tiny Houselar ticari amaçla düzenlenmiş bir alana park edilmelei durumunda farklı bir hukuki rejime tabi olacaklardır. 

Sabit (Tekerleksiz) Tiny House; 3194 sayılı İmar kanununa tabi olmakla birlikte kanunun 2. Maddesinde belirtilen ; Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabidir.” Yapı ruhsatı alınması gereken yapılar 3194 sayılı İmar Kanunumadde 21 de belirlenmiştir. Hükmü gereğince imar mevzuatına tabi olacaktır ve mutlaka yapı ruhsatı alınması gereklidir. Tiny House hangi araziye ne şartlarda konulabilir ve kullanılabilir? 

ARSANIN VASFI ÖNEMLİ

Öncelikle bu konuda sorgulamamız gereken ilk ve en önemli şart arsanın vasfıdır. Tekerlekli Tiny House eğer karavan gibi harekete hazır kullanılacaksa arsa vasfının herhangi bir önemi yoktur. Fakat işler tam da bu noktada karışıyor. Çünkü Tiny House'lar ne yazık ki karavan gibi harekete hazır kullanmaya elverişli değildir. Nitekim tekerlekli Tiny House'lar Trafik Yönetmeliklerine tabidir ve yönetmelik gereği tescil ve muayene yükümlülükleri vardır. Tekerlekli Tiny House'unuzu yılda bir kez muayeneye sokma zorunluluğunuz vardır. Muayeneden alınacak vize ile yola çıkarabilirsiniz. Ancak tekerlekli Tiny House'unuzu sabit kullanıyorsanız ve bu anlaşılırsa başınız belada demektir.

Sabit Tiny House için öncelikle arsanızın imarlı olması gerekmektedir ve bu yapı ruhsatı alacağınız anlamına gelir. Prosedürle biraz uğraşırsınız fakat herhangi bir sorun yaşamazsınız. Ne yazık ki çoğu gayrimenkul şirketi 'Tiny House koymaya uygundur' ibareleriyle uygun fiyatla aldıkları tarım arazilerini üzerine hatrı sayılır miktarda kar koyarak pazarlıyor. Fakat uygulamada gördüğümüz en büyük sorun ve işin bilmecesi şudur; tarım arazilerinde Tiny House kullanabilecek midir?

TARLAYA EV İNŞA EDİLEMİYOR

Öncelikle 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununu incelemek gerekir. İlgili kanun ve yönetmeliklere göre; Tarım arazisi üzerine herhangi bir konut inşa edilebilmesi için en önemli husus, tarım alanının 5000 metrekareden büyük olması gerektiğidir. Yani 2 ya da 3 bin metrekare büyüklüğündeki bir tarlaya ev inşa edilememektedir.

Dolayısı ile Tiny House bu kapsamda inşa edilen bir ev niteliğindedir ve arazinizin bu şartları taşıyıp taşımadığını kontrol ediniz.
Size tekerlekli Tiny House kullandırırız ve tüm sorunlar çözülür diyenlere inanmayın! Çünkü ilgili idareye yapılacak herhangi bir şikayette öncelikle Tiny House'unuzun hareket kabiliyeti olup olmadığına bakılacaktır. Eğer siz masraftan kaçınmayarak kullanım alanına foseptik çukuru açtırmışsanız, elektrik, su bağlatmışsanız bu artık sabit kullanılan bir Tiny House'unuz olduğu anlamı taşır ve ilgili idare hemen işlemlere başlar.

YAPI RUHSATI İZNİ

Bu konuda dikkat edeceğiniz hususlar özetle; Tiny House koymaya karar verdiğiniz arsanın niteliği, Tiny House'unuzu sabit mi tekerlekli mi satın alacağınız, tekerlekli ise hareket kabiliyeti olacak mı ve sabit kullanılmadığını ispatlamak için hemen yer değişikliği yapıp yapamayacağınız, sabit kullanım olacaksa arsanızın imar durumuna göre ilgili idarelerden yapı ruhsatı gibi izinleri alıp alamayacağınız.

Henüz bu konuda çok fazla mağduriyet yaşanmaması yaşanmayacağı anlamı taşımaz. Tiny House'unuzu sağlam kazığa bağlayın ve yatırım yapmadan önce iyi düşünün ve mutlaka bir uzmana danışın.

Editör: TE Bilisim