Elektrik, su, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme girişini engelleyerek, yakıt sevkiyatını durdurarak, sivillerin sığındığı hastane, okul, kamp ve ibadethaneleri bombalayarak, BM tesislerini havaya uçurarak, ambulansları hedef alarak, göçe zorladıkları halkı vurarak, fosfor bombasıyla sivilleri katlederek küçükten büyüğe 4 ağır insanlık suçu olan "savaş suçu", "insanlığa karşı suç", "saldırı suçu" ve "soykırım suçu" kategorilerinin tamamını işleyen İsrail, tüm tepkilerin hedefi.

İşlenen tüm bu insanlık ve savaş suçlarına rağmen dünya ülkeleri, İsrail’e müdahalede bulunamıyor. 8 milyon nüfusluk İsrail’in 8 milyarlık dünyaya meydan okuma cüretinin altında ise ABD bulunuyor. Yaşadıkları ülkelerin yönetimlerinin İsrail karşısındaki acziyetini gören vicdan sahibi insanlar ise ABD ve İsrail mallarını boykot ederek, protestolara katılarak bu vahşetin karşısında duruş sergiliyor.

Ellerinden tek gelenin ABD ve İsrail mallarını boykot etmek olan ve bunu en eksiksiz şekilde yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları ürünlerin ABD ya da İsrail’e ait olup olmadığına bakıyor. Alacağı her ABD ve İsrail mallarının, Gazze’deki bebeklerin başına bir kurşun ve bir bomba olarak döneceğini bilen vatandaşlar, ya ABD-İsrail ürün listelerine ya da listede yer almayan ürünlerin ABD veya İsrail menşeili olup olmadığını araştırıyor. Hassasiyet o denli yüksek seviyeye ulaşmış durumda ki, bilhassa dünyada en çok gösterilerin yapıldığı Türkiye’de vatandaşlar, boykotçuluk sırasında da unvanını hiçbir ülkeye kaptırmıyor.

CHEETOS İSRAİL MALI MI? CHEETOS HANGİ ÜLKENİN? CHEETOS KİME AİT?

Birçok ülkede satılan ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kökenli olan cips markası Cheetos, 1948 senesinde Chee-tos ismiyle kuruldu. Tüm dünya genelinde televizyon ve diğer kitle iletişim araçlarında Cheetos'un maskotu olarak Chester karşımıza çıktı. Cheetos, Türkiye'de Frito-Lay isimli firma tarafından üretiliyor. Frito-Lay ise PepsiCo şirketinin bir yan kuruluşu. 1998 yılında Chee-tos ismi Cheetos olarak değiştirildi. Doritos, Lay's ve Ruffles da firmanın diğer markaları arasında yer alıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yoğun reklam kampanyaları yürüten Cheetos, bu sayede Türkiye'nin en çok satan cips markaları listesinde ön sıralarda bulunuyor.

FRITO LAY HANGİ ÜLKENİN FİRMASI? FRITO LAY KİMİN?

Frito-Lay, mısır ve patates cipsi gibi aperitif yiyeceklerin üretim ve pazarlamasında öncü bir firmadır. PepsiCo'nun bir yan kuruluşu olarak faaliyet gösteren şirket, Kanada'da da etkin bir bölümüne sahip. Frito-Lay'ın ünlü markaları arasında Lay's, Ruffles, Doritos, Tostitos, Fritos, Cheetos ve daha birçok tanınmış isim bulunmaktadır. Bu geniş ürün yelpazesi, şirketin küresel aperatif pazarında önemli bir rol oynamasını sağladı.

KÖKLERİ VE GELİŞİMİ

Frito-Lay, 1930'ların başında The Frito Company ve H.W.Lay & Company isimli iki bağımsız şirketin birleşmesiyle hayata geçti. 1961 yılında resmi olarak Frito-Lay, Inc. adını alan bu birleşme, 1964'te PepsiCo ile gerçekleşen birleşmeyle daha da güçlendi. Bu birleşme sonucunda, Frito-Lay, PepsiCo, Inc. bünyesinde önemli bir yer edindi ve Amerika Birleşik Devletleri'nde pazarın %40'ına, küresel pazarda ise yaklaşık %30'una hakim oldu. Frito-Lay aynı zamanda PepsiCo'nun toplam satışlarının %31'ini oluşturarak şirketin başarılarına önemli katkılarda bulunmaktadır.

FRİTO-LAY'İN KURULUŞ HİKAYESİ

Frito-Lay'ın temelleri, 1932 yılında San Antonio'da atıldı. O dönemde Highland Confectionary şirketinde yönetici olan Charles Elmar Doolin, annesinden ödünç aldığı 100 dolar, bir adet manuel patates doğrayıcı, mısır cipsi tarifi ve 19 bireysel satış hesabı ile mısır cipsi işine adım attı. İşe başladığı sırada, üretim yeri olarak sadece annesinin mutfağını kullanan Doolin, ailesiyle birlikte günlük yaklaşık 10 poundluk mısır cipsi üretimi gerçekleştirdi. Bu mütevazı başlangıç, Frito-Lay'ın küresel pazarın önemli oyuncularından biri haline gelmesinin ilk adımlarıydı.

PEPSİ İSRAİL MALI MI? PEPSİ HANGİ ÜLKENİN?

Pepsi, Amerika Birleşik Devletleri merkezli PepsiCo şirketinin ünlü ve sevilen bir ürünüdür. Dünya çapında bilinen bu gazlı içeceğin kökleri, Amerikan topraklarına dayanmaktadır. PepsiCo, çeşitli gıda ve içecek ürünleri üreten çok uluslu bir şirket ve genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alıyor. İsrail de dahil olmak üzere birçok ülkede PepsiCo ürünleri satışa sunuluyor.

PEPSİ'NİN TARİHİ

Pepsi'nin tarihi, 1893 yılında Kuzey Carolina'da eczacı Caleb Bradham tarafından "Brad's Drink" adıyla başladı. İçeceğin adı daha sonra "Pepsi-Cola" olarak değiştirildi ve sonrasında "Pepsi" olarak kısaltıldı. Pepsi adı, içeriğindeki pepsin ve kola (karbonatlı su) bileşenlerinden türetildi.

PEPSİ ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

PepsiCo, Pepsi markası altında çeşitli ürünler sunuyor. Bu ürünler arasında Diet Pepsi, Pepsi Max, Pepsi Twist, Pepsi Wild Cherry ve Pepsi Lime gibi çeşitli tatlar ve varyasyonlar bulunuyor. Şirketin ürün yelpazesi, diğer içecekler, atıştırmalıklar ve gıda ürünlerini de kapsar.

DÜNYA ÇAPINDA YAYGINLIK

Pepsi, dünya genelinde birçok ülkede bulunan ve farklı dillerde etiketleri olan uluslararası bir markadır. Pepsi, birçok ülkenin gıda ve içecek pazarlarında popüler bir seçenek.

COCA-COLA İLE REKABET

Pepsi, Coca-Cola ile yoğun bir rekabet içindedir. "Cola Savaşları" olarak adlandırılan reklam kampanyaları ve rekabet, bu iki markanın önde gelen figürleridir.

TÜKETİM ALANLARI

Pepsi, soğuk içecekler, restoranlar, fast-food zincirleri ve süpermarketlerde tüketilen bir içecek. Ayrıca, PepsiCo'nun su, enerji içecekleri ve portakal suyu gibi diğer içecekleri de mevcut

SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

PepsiCo, çevresel ve sosyal sorumluluk konularına odaklanmış bir şirket. Sürdürülebilirlik, sağlıklı yaşam tarzlarını destekleme ve toplumda olumlu bir etki yaratma konularında çeşitli girişimlerde bulunmakta.

Genel olarak, Pepsi, geniş bir tüketici kitlesine hitap eden ve gıda ve içecek sektöründe önemli bir yere sahip olan global bir içecek. Markanın tarihçesi, ürün çeşitliliği ve küresel yaygınlığı, onu sektörde öne çıkan bir oyuncu yapmakta.

İSRAİL’E DESTEĞİNİ DUYURAN MARKALAR HANGİLERİ?

İsrail askerleri aç kalmasın diye gıda hizmeti veren, yorgunluklarını alsın diye kahve takviyesi yapan, güzel giyinsinler diye kıyafet gönderen İsrail destekçisi firmaları araştıran Katar merkezli El Cezire kanalı, şu markaların İsrail’e desteğini açıkladığını ya da doğrudan destek verdiğini bildirmişti:

TEKNOLOJİ: HP, Intel, IBM, AMD, Nvidia, Microsoft, Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei, Hyundai…

GIDA: Burger King, Mc Donals, Hardee's, Subway, Starbucks, Lipton, Coca Cola, Nestle…

GİYİM: Puma, Nike…

TEMİZLİK: Tide, L'Oreal…

Editör: Mevlüt Peker