CHP Parti Meclis Üyesi Ali Haydar Fırat, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Fırat, “Siyasal muhalefeti bir araya getiremedik. Şimdi bizim için hedef; toplumsal muhalefeti bir araya getirmek” diyerek CHP’nin hedefini belirtti. Ekran Haber’de Duygu Kaya’nın konuğu olan Ali Haydar Fırat, CHP’nin 11 büyükşehir belediyesini koruyacağını ve üzerine yeni büyükşehir belediyeler ekleneceğini belirterek iddialı konuştu. Türkiye’de siyasal muhalefeti bir araya getirme çabalarının olduğunu işaret eden Fırat, “İttifak açısından artık böyle bir zeminin kalmadığı söylenebilir. Bizim açımızdan şöyle bir durum tespiti vardı; ilk olarak biz değişimin parti için gerekli olduğunu düşünüyorduk ve o değişimi gerçekleştirdik. İkinci olarak da Türkiye'de siyasal muhalefeti bir araya getirme çabamız vardı. Bu konuda da parti meclisinde sayın Genel Başkanımız Özgür Özel bir açıklama yaptı. Hepimizin görüşlerini aldı. İYİ Parti ile bir ittifakın iyi olabileceğini, hatta başka partilerle de olabileceğini konuştuk. Ama yerelde ittifak kelimesini kullanmadık. İttifakın yorulduğunu ve bunun yerine iş birliği yani örneğin İstanbul kendi iş birliğini yapsın. Yani CHP İl Başkanı ile İYİ Parti İl Başkanı ya da başka partinin il başkanları ya da ilçelerde ilçe başkanları bir araya gelerek bu sürece birlikte karar versinler. Genel merkezlerin alacağı karar biraz daha bu iş birliğinin zeminin hazırlanmaya dönük bir karardı” dedi.

(CHP Parti Meclis Üyesi Ali Haydar Fırat)

“AKŞENER, NEDEN İTTİFAK KURMADIĞINI AÇIKLAMAK ZORUNDA”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Biz tek başımıza seçime gireceğiz” sözlerini hatırlatan Fırat, “Hatta bütün partilere de bu çağrıda bulunmuştu. Öyle bir zemindeyiz ki herkesin tek başına seçime girme gibi bir olasılığı olmuyor. Çünkü yerelde de 50 + 1 var. Bir de karşınızda yakın zamanda seçim kazanmış bir Cumhur İttifakı var. Bunun karşısında sizin siyasal muhalefeti bir araya getirmeniz lazım. Burada da en büyük güven güçlü parti olduğu için CHP. Daha önce ittifak yaptığımız İYİ Parti, bizim açımızdan elbette ilk kapısı çalınacak partiydi. Genel Başkanımız, o çerçevede bir ziyaret gerçekleşti. Sayın Akşener de nezaketli bir biçimde bunu Gene İdare Kuruluna götüreceğini söyledi. Genel İdare Kurulu’nda bu karar geçmedi. Ama Sayın Akşener bu ittifakı neden kurmadığını anlatmak durumundadır. Halka, ‘biz neden bu ittifaka hayır dedik?’ noktasında açıklama yapmak durumundadır. Çünkü toplumun böyle bir beklentisi vardı. Biraz da bizi o beklenti bu sürecin içine soktu” ifadelerini kullandı.

Meral Akşener: İYİ Parti ittifaklara dayanıp, yan gelip yatmak için  kurulmadı - PolitikYol.com | Yorum, Analiz, Haber Sitesi

“MUHALEFETİ BİR ARAYA GETİREMEDİK”

CHP Parti Meclis Üyesi Ali Haydar Fırat, artık toplumsal muhalefeti bir araya getirmek için çalışacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

Siyasal muhalefeti bir araya getiremedik. Şimdi bizim için hedef; toplumsal muhalefeti bir araya getirmek. Yani bu ülkenin bütün aydınlarını, sivil toplum örgütlerini, yoksulları, işsizleri, kent mağdurlarını yani herkesi bir araya getirecek geniş bir halk birlikteliğini sağlamak. Dolayısıyla bizim için perspektif artık bu saatten sonra partilerden ziyade o kentte yaşayan insanlarla bir ittifak kurmak. Onlarla birlikte seçime gireceğiz.

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika açıklaması ...

“İSTANBUL VE ANKARA’DA BELEDİYE BAŞKANLARI DEĞİŞMEYECEKTİR”

İstanbul ve Ankara özelindeki seçimlerde belediye başkanlarında bir değişiklik olmayacağını düşündüklerinin altını çizen Fırat, “Mesela İstanbul özelinde, ben seçmen davranışının çok değişeceğini zannetmiyorum. Sayın İmamoğlu, CHP’lilere ya da diğer partilere nasıl yaklaşıyorsa, İYİ Partililere de aynı şekilde yaklaştığını hissediyoruz. Hatta o çerçevede de tepkiler geliyor, İYİ Parti’de istifalar oluyor. İnsanlar; ‘Biz Ekrem beyi cumhurbaşkanlığına önerdik, şimdi nasıl onu desteklemeyeceğiz, nasıl onun yanında yer almayacağız’ diyor. Sayın Mansur Yavaş için de aynısı geçerli. İYİ Parti’nin geldiği gelenekten gelen bir isim ama CHP’nin adayı. Dolayısıyla Sayın Mansur Yavaş’a oy vermemezlik gibi bir durum İYİ Parti’de mümkün olur mu? Orada da ciddi bir sıkıntı olacaktır. Çünkü iki belediye başkanımız da o kent ittifakını kurmuş durumda. Ben sadece İYİ Partililer üzerinde bunu söylemiyorum. Bütün partilerde çok ciddi bir biçimde bir memnuniyet oranı var ve insanlar da böyle düşünüyor” dedi.

160556_97705222

AKŞENER-YAVAŞ GERİLİMİ

Ali Haydar Fırat, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in grup toplantısındaki, 'Kopunca bir büyük savaş, er tez gider, korkak yavaş' sözlerinin Mansur Yavaş ile ilişkilendirilmesinin sorulması üzerine, “Biz böyle yorumlamak istemiyoruz. Çünkü Parti Meclisinde Genel Başkanımız çok net bir biçimde şunu söyledi; hiçbir şekilde muhalefetin birbiriyle karşı karşıya gelmesini istemeyiz, bu karşımızdaki bloğu güçlendirir. O çerçevede biz hangi eleştiri olursa olsun buna karşı bir söz söylemeyiz. Kimilerine göre o sözler bir belediye başkanımızı kastediyor. Öyle olsaydı herhalde açık açık söylerlerdi ama bizim açımızdan biz bir belediye başkanımız ya da herhangi bir parti yetkilimizin bu sürece bir cevap vermesinin doğru bulmuyoruz. Bizim açımızdan artık sürecin bambaşka bir yolu var. Genel Başkanımız söylediği gibi bir halk ittifakını kurmak, halkçı belediye ittifakını kurmak. Bunun için çalışacağız” diye konuştu.

“AK PARTİ, İSTANBUL VE ANKARA’DA ADAY BULAMIYOR”

Öte yandan Fırat, AK Parti’nin uzun zaman sonra İstanbul ve Ankara’da aday bulma konusunda zorlandığını savunarak, “Birtakım araştırmalar yapıyoruz. Hem Ankara hem İstanbul’da şunu söyleyebilirim, memnuniyet oranları çok yüksek. Bir de çok ilginçtir, AK Parti uzunca bir dönemdir ilk defa İstanbul'a aday bulmakta zorluk çekiyor. Bunun nedeni bizdeki ve onlardaki araştırmalar. O yüzden aday bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Bir de Ekrem beyin partiler üstü bir konumu oluştu. Mansur beyin de partiler üstü bir konumu oluştu. Yani kimse İmamoğlu ve Yavaş’ı sadece CHP’li bir aday olarak görmüyor. O yüzden o bizim açımızdan çok büyük bir avantaj. Var olan ekonomik, siyasal birtakım gerçekler de var. Yani muazzam bir yoksulluk var ve bizim temel amaçlarımızdan biri kent yoksulluğunu ortadan kaldırmak. Bu konuda iki belediye başkanı da çok büyük işler yaptı. Bunun da çok ciddi bir biçimde karşılığını gördüğünü söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“BALIKESİR, BURSA VE MANİSA’DA DA KAZANACAĞIZ”

CHP’nin geçen yerel seçimlerde kazandığı 11 büyükşehir belediyesini koruyacağının altını çizen Fırat, bunlara yeni büyükşehir belediyelerinin de ekleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bizim açımızdan şu anda herhangi bir sorun görünmüyor. Orada çok kararlıyız. Sadece Ankara ve İstanbul değil, bizim 11 büyükşehir belediyesini korumamız konusunda herhangi bir şüphemiz, endişemiz ve kaygımız yok. Hatay'da bir deprem oldu. Orası bambaşka bir durumda. Yüz binlerce insan göç etti, o nedenle orayı ayrı tutmak şartıyla diğer bütün şehirlerde, başka bir durumun çıkacağını düşünmüyoruz. Biz mesela geçen seçimde Balıkesir'i İYİ Parti’ye vermiştik. Orada İYİ Parti seçimi kazanamamıştı. Bu dönem Balıkesir'i alacağız. Bursa'yı geçen seçim çok az bir oyla kaybetmiştik. Bu dönem Bursa’yı da alacağız. İddialı olduğumuz bir başka şehirde Genel Başkanımızın memleketi Manisa. Sonuçta çok uzun süreden beri ege havzasında ilk defa bir siyasetçi, bir Genel Başkan çıkıyor. Ve biz Türkiye'deki bu değişim havasının CHP’deki bu değişim havasının Manisa'ya da yansıyacağını düşünüyoruz. Ayrıca şöyle bir mesele var, son cumhurbaşkanlığı seçiminde de ortaya çıktı. İstanbul’da meclis çoğunluğunu alabilecek potansiyele sahibiz. Ankara'da meclis çoğunluğunu alma ihtimaline çok sahibiz. Evet, sadece belediye başkanlıklarını kazanmak yetmiyor. Bir de belediye meclislerde çoğunluğu da almak gerekiyor. O konuda da araştırmalar bizim bu çoğunluğu elde edeceğimizi gösteriyor.”

Mısır'dan Erdoğan-Sisi görüşmesine ilişkin açıklama - Son Dakika Haberleri

“YAŞADIĞIMIZ EKONOMİ DEĞİL YÖNETİM KRİZİDİR”

AK Parti’nin daha önceki seçimlerde kendi adayları üzerinden milli güvenlik siyaseti yürüttüğünü işaret eden Fırat, bu söylemlerin gerçek olmadığının ortaya çıktığını belirterek, “AK Parti çok uzun süreden beri milli güvenlik üzerine bir siyaset kuruyor. Geçen seçimde ‘Binali’ye mi oy vereceksiniz, Sisi’ye mi?’ demişti ve bunu söyleyen Sayın Cumhurbaşkanı Sisi ile sonra gitti oturdu, konuştu. ‘Ankara'da faturaları PKK'lı teröristler kesecekler’, ‘sosyal yardımlar kesilecek’ demişlerdi, bunlar da olmadı. Geçen seçimde belediye başkanlarımıza bu suçlamalar yönetildi, bunların hiçbirinin doğru olmadığı ortaya çıktı. Türkiye'nin çok derinleşen bir krizi var. Yani yaşadığımız kriz sadece bir ekonomik kriz değil, bu yönetim krizidir. Aynı zamanda kent yönetim krizidir. Muhtemelen iktidar yine benzer bir biçimde bunları söyleyecektir. Ama önümüzde geçen seçimde söyledikleri, tutmamış argümanlar var. O argümanların da hepsini hatırlatacağız” dedi.

Mehmet Şimşek'ten 'yüzde 40 vergi' açıklaması

“HÜKÜMET EKONOMİYİ SOĞUTMAYA ÇALIŞIYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yatırımcıların dış Pazar araması ile ilgili söylemlerine de değinen Fırat, hükümetin ekonomiyi soğutma çalışmaları yaptığını ifade etti. CHP Parti Meclis Üyesi Ali Haydar Fırat, iktidarın insanları sosyal yaşamdan mahrum bırakmaya çalıştığını belirterek, “Mevcut iktidar 2023 Türkiye'nin şahlanış yılı olacaktı. Şimdi Mehmet Şimşek, ‘Türkiye'deki bütün yatırımcılar, dış pazar arasınlar’ dedi. Bu ne demektir? Bizim artık içeride bir biçimiyle bu insanlara vereceğimiz bir şey yok. Şimdi asgari ücret görüşmesi yapılacak. Asgari ücret bir kereliğe mahsus artırılacak. Bu şu demektir; inanılmaz bir yoksulluk. Ekonomi soğutma girişimi dedikleri şeyi yapıyorlar. Enflasyon düşürmek için ekonomiyi soğutma dedikleri, halkın herhangi bir biçimde evden çıkmayıp, doğru dürüst kazanç elde etmeyip, sadece evde bulabildiklerini yediği ama asla sosyal yaşamdan hiçbir biçimde yararlanmadığı bir yaşam. Bu yaşama karşı bizim bir meydan okumamıza gerek var. O yüzden biz kamu kaynaklarını, tamamen kamu çıkarına, kent halkı çıkarına uygulayacağız. Kent rantını bizim müteahhitlere değil, o kentin yoksullarına verdiğimiz zaman bambaşka bir şey ortaya çıkacaktır. Yeni modellemeden, yeni yönetim anlayışından kastımız bu. Bunu başardığımız andan itibaren Türkiye'de yepyeni bir siyasal anlayış şekillenir” ifadelerini kullandı.

 

Editör: Ozan Barış Erim