Çin'in Yünnan eyaletinde yer alan ve İslam mimarisi özelliklerini koruyan son büyük cami olan Shadian Ulu Cami'nin kubbeleri kaldırıldı ve minarelerinin biçimi tamamen değiştirildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, bu yıl içinde çekilen fotoğraflar, uydu görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleri, caminin kubbesinin kaldırılarak yerine Çin tarzı pagoda çatısının konduğunu, minarelerin ise kısaltılarak pagoda kulelerine dönüştürüldüğünü gösteriyor.

Shadan Cami Cin 27052024 7

CAMİDE GÜVENLİK KAMERALARI VE GÖZETİM TEDBİRLERİ

Nisan ayında yeniden açılan Shadian Ulu Cami'de yapılan değişiklikler kapsamında caminin iç mekanına çok sayıda güvenlik kamerası kurulduğu görüldü. Ayrıca, camiden ezan yayını için evlere kablosuz hoparlörler dağıtılması, Müslümanlar arasında gözetim endişelerini artırdı.

Shadan Cami Cin 27052024 1

ÇİNLİLEŞTİRME POLİTİKASI KAPSAMINDA MİMARİ DEĞİŞİKLİKLER

Uzmanlar, cami mimarilerini değiştirmeye yönelik politikaların Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin "Çinlileştirme" politikasının bir parçası olduğunu ve son büyük caminin mimarisinin değiştirilerek programın bu ayağının tamamlandığını belirtiyor. 2018'den bu yana Çin genelinde yüzlerce caminin mimarisinin değiştirildiği veya yıkıldığı bildiriliyor.

Shadan Cami Cin 27052024 6

SHADIAN ULU CAMİ VE KOMPLEKSİ

Çin sınırları içerisindeki en büyük camilerden biri olan Shadian Ulu Cami, güneybatı Yünnan eyaletinde adını aldığı Shadian'da yer alıyor. Caminin de içerisinde yer aldığı kompleks, toplamda yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Bu gelişmeler, Çin'de İslam kültür ve mirasının korunması konusundaki endişeleri artırırken, uluslararası toplumun da dikkatini çekmiş durumda.

Shadan Cami Cin 27052024 2

Shadan Cami Cin 27052024 4