RSV nedir? RSV nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Kış aylarının gelmesi ile birlikte hastalıklar çoğaldı. Bu hastalıklar arasında özellikle çocuklarda görülen RSV vakaları dikkat çekiyor.

RSV-nedir-nasıl-bulaşır-çocuk-bebek-hastalık-4

Aileler de çocuklarını RSV'nin ne olduğunu ve RSV'den çocuklarını nasıl koruyacağını merak ediyor..

RSV NEDİR? 

RSV, yani uzun adıyla Respiratuar Sinsityal Virüs, çok yaygın ve bulaşıcı bir virüs türü olarak çocuklarda ve özellikle 0-2 yaş arası bebeklerde görülmektedir. RSV, şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına ve salgınlara neden olabilmektedir. RSV genellikle küçük çocuklarda bir alt solunum yolu hastalığı olan bronşiyolit olarak ortaya çıkar. Nadiren pnömoni, solunum yetmezliği, apne ve ölüme ilerleyebilmektedir. 

RSV-nedir-nasıl-bulaşır-çocuk-bebek-hastalık-5

Prematüre bebekler, doğumsal veya kazanılmış bağışıklık yetmezliği olanlar, doğumsal kalp hastalığı görülenler, kemik iliği ve organ nakli yapılan kişiler, evde oksijen tedavisi alanlar ile nörolojik ve metabolik problemi olan çocuklar RSV için yüksek risk taşımaktadır.

RSV-nedir-nasıl-bulaşır-çocuk-bebek-hastalık-6

RSV Belirtileri Neler? Nasıl Bulaşır?

Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), İki ile altı gün içinde alt solunum yollarında rahatsızlık oluşturmaktadır. Şiddeti, hafiften yaşamı tehdit eden ciddi hastalığa kadar değişiklik göstermektedir.

RSV-nedir-nasıl-bulaşır-çocuk-bebek-hastalık-2

Göz ve burun yoluyla bulaşan ve hızla çoğalan virüs, burunda akıntı ve tıkanıklık, nefes almada zorlanma, gözlerde kızarıklık, sulanma ile hafif ateş şeklindeki üst solunum yolu hastalığı gibi belirtiler göstermektedir.

RSV-nedir-nasıl-bulaşır-çocuk-bebek-hastalık-1

Günlük bakım yetersizliği, düşük sosyo ekonomik durum, beslenme yetersizliği, kalabalık yaşam koşulları, sigara dumanına maruz kalmak çocuklarda ve bebeklerde bu hastalığın yayılmasını ve bulaşmasına sebep olmaktadır. 

Editör: Nurseli Fırat