Çöl tozu, Meteoroloji'den gelen uyarı sonrasında gündemde yerini aldı. Çöl tozu etkileri, zararları araştırılıyor. Yurdun birçok ilinde görülen toz taşınımının birçok zararlı etkisi bulunuyor. Peki çöl tozu nedir, neden olur? Çöl tozu etkileri ve zararları neler? İşte yanıtlar..

ÇÖL TOZU NEDİR, NEDEN OLUR?

Çöl tozu ya da diğer adıyla toz taşınımı, atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etmesi ve bir yerden bir yere taşınma süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç genellikle rüzgar, termal hareketler, fırtınalar veya insan etkisiyle partiküllerin atmosferde taşınmasıyla gerçekleşmektedir. Toz taşınımı, genellikle çöllerden veya kuru arazilerden kaynaklanan toz fırtınalarıyla ilişkilidir, ancak sanayi, tarım faaliyetleri veya araç trafiği gibi insan faaliyetleri de toz taşınımına katkıda bulunabilir. Mineral toz partiküllerinin (çöl tozları) atmosferde belirgin varlığının ana nedenleri arasında kuraklık ve çölleşme yer almaktadır.

Çöl Tozu

Çöl Tozu Etkileri, Zararları Neler?

Çöl tozu, başta sağlık problemleri olmak üzere çeşitli etkileri bulunmaktadır. Toz taşınımı solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği vurgulanmaktadır. Çöl tozunun meydana getireceği görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Çöl Tozu Zararları Neler?

Çöl tozu en başta solunum yolunu etkilemektedir. Ancak diğer birçok zararlı etkileri de bulunmaktadır. Çöl tozları gözlerde ve ciltte kurumaya, tahrişe, kaşıntı ve kızarıklık gibi yakınmalara neden olabilmektedir. Toz taşınımları, eşya ve yüzeylerde çizilmelere, tahriplere, boyalarda deformasyona da yol açabilir. Çöl tozları ile taşınan mantarlar solunabilir ve duyarlı konakçılarda akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. 

Çöl tozu soluyan kişilerde nefes darlığı, öksürük, balgam, hırıltılı solunum gibi rahatsızlık hissedenlerin doktora başvurması önerilmektedir.

Çöl Tozu Ne Zaman Bitecek?

Çöl tozu, birçok ilde etkisini gösteriyor. Kuzey Afrika'dan gelen toz bulutlarının etkisiyle Yunanistan'ın başkenti Atina da gökyüzü turuncu renge büründü. Meteoroloji uzmanları yaptığı açıklamada Türkiye'de toz taşınımın birkaç gün daha görüleceğini bildirdi. Nisan ayı sonuna kadar çöl tozlarının etkili olması bekleniyor.
 

Editör: Nurseli Fırat