Dünya liderleri, Dubai'deki büyük Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde iklim değişikliğiyle mücadeleyi tartışmak üzere bir araya geliyor. Bu, birçok iklim rekorunun kırıldığı, aşırı hava olaylarının yaşandığı bir yılı takip ediyor.

COP28 NEDİR VE NEREDEDİR?

BBC’de yer alan habere göre, COP28, hükümetlerin gelecekteki iklim değişikliğini nasıl sınırlandıracağını ve buna nasıl hazırlanacağını tartışacağı 28. yıllık Birleşmiş Milletler (BM) iklim toplantısıdır. Zirve, 30 Kasım - 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenecek.

COP'UN AÇILIMI NEDİR?

COP, ‘Taraflar’ın 1992 yılında orijinal BM iklim anlaşmasını imzalayan ülkeler olduğu "Taraflar Konferansı" anlamına gelir.

COP28'İN DUBAİ'DE DÜZENLENMESİ NEDEN TARTIŞMALI?

BAE, dünyanın en büyük 10 petrol üreten ülkesinden biridir. Devlete ait petrol şirketinin genel müdürü Sultan el-Jaber'i COP28 görüşmelerinin başkanlığına atadı. Petrol de gaz ve kömür gibi fosil bir yakıttır. Bunlar iklim değişikliğinin ana nedenleridir çünkü enerji için yakıldıklarında karbondioksit gibi gezegeni ısıtan sera gazları açığa çıkarırlar. Jaber'in petrol şirketi üretim kapasitesini artırmayı planlıyor. BBC'ye sızdırılan belgeler, BAE'nin petrol ve gaz anlaşmaları yapmak için ev sahibi olma rolünü kullanmayı planladığını öne sürüyor. Jaber daha önce petrol ve gaz endüstrisini harekete geçirmek için benzersiz bir konumda olduğunu ve yenilenebilir enerji firması Masdar'ın başkanı olarak rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz teknolojilerin yaygınlaşmasını da denetlediğini ileri sürmüştü.

cop28 2

COP28 NEDEN ÖNEMLİ?

COP28'in uzun vadeli küresel sıcaklık artışlarını 1,5°C ile sınırlandırma hedefinin canlı tutulmasına yardımcı olması ümit ediliyor. Bu plan, 2015 yılında Paris'te 200'e yakın ülke tarafından kabul edildi.

BM'nin iklim organı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre 1,5C hedefi, iklim değişikliğinin en zararlı etkilerinden kaçınmak için hayati önem taşıyor.

Uzun vadeli ısınma şu anda sanayi öncesi dönemlerle (insanların fosil yakıtları büyük ölçekte yakmaya başlamasından önceki dönem) karşılaştırıldığında yaklaşık 1,1°C veya 1,2°C seviyesinde bulunuyor.

Ancak son tahminler, kesin rakamlar belirsiz olmasına rağmen dünyanın şu anda 2100 yılına kadar yaklaşık 2,4 ila 2,7 derecelik bir ısınma yolunda olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak BM , 1,5C sınırına ulaşılmasına yönelik pencerenin "hızla daraldığını" söylüyor.

COP28

COP28’DE NELER TARTIŞILACAK?

COP28 , mevcut Paris hedeflerine doğru ilerlemenin yanı sıra aşağıdaki konulara da odaklanacak:

-2030'dan önce sera gazı emisyonlarını "kesmek" için temiz enerji kaynaklarına geçişin hızlandırılması

-Daha zengin ülkelerden daha fakir ülkelere iklim eylemi için para dağıtmak ve gelişmekte olan ülkeler için yeni bir anlaşma üzerinde çalışmak

-Doğaya ve insanlara odaklanmak

-Ayrıca sağlık, finans, gıda ve doğa gibi konularda temalı günler de düzenlenecek.

COP28'E KİMLER GELİYOR?

Yaklaşık 200 hükümet davet edildi. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin'den Xi Jinping'in katılması beklenmiyor ancak her iki ülke de temsil edilecek.

Bugün, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak katıldı ve Kral Charles'ın delegelere bir açılış konuşması yaptı.

Papa Francis hastalık nedeniyle planladığı ziyaretini iptal etti.

Çevreyle ilgili yardım kuruluşları, topluluk grupları, düşünce kuruluşları, işletmeler ve inanç grupları da etkinlikte yer alacak.

Fosil yakıtlarla bağlantısı olan yüzlerce delege 2022'deki COP27'ye katıldı.