Olumsuz hava koşulları nedeniyle Gaziantep kura çekim törenine videokonferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan burada açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları şöyle: 

Seçim gündeminin, deprem gündeminin önüne geçmesine asla müsaade etmedik. Depremin ardından 1 sene geçse de toprağa verdiğimiz her bir canının acısısını yüreğimizde hissediyoruz. Tüm deprem şehirlerimizi ya ediyorum. Gideni geri getirmek mümkün değil ama yıkılanın yerini yenisini getirmek bizlerin elindedir. Depremin bölgesinin imarı ve ihyası için aralıksız çalışıyoruz. 

SON BİR YILDA YAPILANLARIN VİDEOSU İZLENDİ

Erdoğan konuşmasına ara verip deprem sonrası son bir yılda neler yapıldığına dair videoyu izletti. 

Erdoğan'ın konuşması şöyle:

Toplam 10 bin 698 konutun kurasını çekiyoruz. Gaziantep'te 14 bin konutumuzun yapımı hızla sürüyor. Bunları da hak sahiplerine peyderpey teslim edeceğiz. En son hak sahibi vatandaşımız evine yerleşinceye kadar durmak yok. Görüyoruz ki Türkiye asrın felaketinin yaralarını sarıyor. Toplam 11 ilimizi doğrudan etkileyen böylesi bir afetin altından kalkmak öyle her baba yiğidin harvı değil. Dünyada hiçbir ülke bizim gibi  bu işin altından kalkamaz. türkiye en zor olanı alnının akıyla geride bırakmıştır. Sadece 1 yılda çok ciddi mesafe kat ettik. Depremin ardından arama kurtarma faaliyelerinde, yeni yerleşim yerlerinin planlamasına kadar bir çok eşiği başarıyla atlattık.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ

Depremzede kardeşlerimize el uzatmak için nasıl çabaladığımıza 85 milyon şahittir. Farklı çalışmalarla bu süreci hızlandırmanın gayretindeyiz. Yerinde dönüşüm için başvuru sayısı 255 bini aştı. Bu projemizde konutlar ve köy evleri için 750 bin lira hibe ve çok uygun şartlarda kredi veriyoruz. Krediler 2 yıl ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsizdir. Depremden etkilenen şehirlerimizin ana caddelerini de biz yapıyoruz. Atık su, arıtma tesisi gibi altyapı projeleri için yerel yönetimlere 56 milyar liralık hibe desteği sağlıyoruz. Yazın altyapı çalışmalarına başlayacağız. Konuttan, köy evine her alan büyük bir gayretle afet bölgemizi en kısa sürede ayağa kaldıracağız. Sizlerden gönlünüzü ferah tutmaya devam etmenizi rica ediyorum.

KURA İLE YUVALARINA KAVUŞANLARI TEBRİK EDİYORUZ

Çözüm yerine sorundan nemalanlarla ilgilenmiyoruz. Biz depremzede kardeşlerimiz için canla başla çalışıyoruz. Kura ile yuvalarına kavuşanları tebrik ediyorum. 

Editör: Ozan Barış Erim