Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları:

150 bin ihracatçımızın her birine teşekkür ediyor, sizlerle gurur duyuyorum. Türkiye'yi yıllık sadece 36 milyar ihracat yapan bir ülkeden sizlerle birlikte bugünkü haline getirdik. 2002'de 1 haftada yaptığımız ihracatı artık 1 günde gerçekleştiriyoruz. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı.

Halkımızla mesafe koyanlarla, biz de aramıza mesafe koymaktan çekinmeyiz. Türkiye İhracatçılar Meclis'indeki 150 bin kardeşimiz, Türk ürünlerinin küresel marka haline getirmeye imkan sağlıyorsunuz. Türkiye'ye inandığınız, Türkiye'nin potansiyeli değerlendirdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.

FİLDİŞİ KULELERİNDE AHKAM KESENLER BUNLARI ANLAMIYOR

Fildişi kulelerinde ahkam kesenler bunları anlamıyor olabilir. Dünyanın dörT bir köşesine Türk mallarını götüren siz kardeşlerim bunları çok iyi biliyor. Türk ekonomisinin muazzam potansiyelini çok iyi görüyor. Bundan sonra da yoldaşlığımızı güçlendirerek devam ettireceğiz.

Tüm bakanlarımız her zaman sizin yanınızdadır. Üreticimizin ulaşamadığı hiçbir bürokrat hiçbir siyasetçi olamaz. Halkımızla arasına mesafe koyanla biz de aramıza mesafe koymaktan çekinmeyiz. Türkiye tüketerek değil, istihdam ederek, ihracat ederek kalkınacak.

MAYIS AYINDA İHRACAT REKORU KIRDIK

Rusya Ukrayna savaşına, 6 Şubat depremlerine rağmen, ihracatı 2023 yılında güzel geçirdik. 2023 yılında 355 milyar dolar ihracat ile kapattık geçen sene. Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. 24,1 milyar dolarlık mayıs ayı ihracatımız tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak tarihe geçti. Mayıs ayı ihracatı tüm ayların en yüksek aylık ihracat değeri oldu.

İHRACATÇIYA MÜJDE

İhracattaki güzel haberlere, ithalat da eşlik ediyor. İthalattaki düşüş eğilimi Mayıs ayında devam etti. İthalat 10,3 oranında geriledi. Dış ticaret açığımız yüzde 47,8 düşüş gösterdi.

2024 yılının ilk 5 ayında ihracatımız yüzde 4,5 artış yaşadı. Böylece ilk 5 ay mal ihracatında 4,6 milyar dolar artı sağladık. İlk 5 ay dış ticaret açığımız 19,2 milyar dolar azaldı. Hizmet ihracatında 2024 yılı hedeflerine yaklaşıyoruz.

Yıllıklandırılmış olarak 2024'ün ilk 3 ayında hizmet ihracatımızın 104 milyara yükseleceğini ön görüyoruz. Ticaret ortaklarımızda toparlanma ve turizmdeki artışla ota vadeli hedeflerden çok daha iyi gerçekleşecek. 2024 sonunda mal ihracatımızı 267 milyar dolara, hizmet ihracatımızı 110 milyar dolara mutlaka taşıyacağız.

İHRACATÇILARA 42 MİLYAR DESTEK

Son bir yılda 22 milyarlık artış oldu. İhracatçılarımıza toplam 42 milyar destek oldu. Yatırım, üretim, ihracat odaklı hedeflerimizle bu desteği EXIM Banka ile 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Kredide kefalet sorununu ortadan kaldırma amacıyla 78,4 milyarlık kefalet sağladık.

İhracatçılarımız için kurumlar vergisini yüzde 25'ten düşürüp yüzde 20 olarak belirledik. Kazanç istisnasını yüzde 50'den yüzde 80 'e yükselttik. Yıllık yüz milyar olmak üzere 3 yıl süreyle toplam 300 milyar limit tahsis edilmesini planlıyoruz. Bu krediler cari dengenin iyileşmesine ve fiyat istikrarına katkı verecek. Türk lirası cinsinden finansmanı mümkün kılacak. Dış ticaret açığında 284 ürüne odaklanan 1 milyar lira ve üzerindeki yatırım projeleri değerlendirilecek.

DÖVİZ BOZDURMA ZORUNLULUĞU YÜZDE 40'TAN YÜZDE 30'A İNDİRDİK

Sizlere müjdeli haber vermek istiyorum. İhracatçılarımız için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik. Bu düzenleme pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Kürese ekonomideki fırtınalı dönemi başarıyla yürütüyoruz. Hazırladığımız orta vadeli programla yol haritamızı paylaştık. Sırf seçim kazanmak uğruna milletimize yalan söyleme ve vaat dağıtma yollarına başvurmadık. Liyakat, adalet, hak, hukuk diyenlerin bugün nepotizmin kitabını yeniden yazdıklarını görüyoruz. İnsanımıza karşı daima dürüst oldu. Söz verdiğimizde bir şekilde sözümüzü tuttuk. Biz milletimize bedel ürettirmemenin derdindeyiz.

DEZENFLASYON SÜRECİNE GİRİYORUZ

Mali disiplin enflasyonla mücadeleye destek verecek. Ekonomi programımızın ilk yılını başarıyla tamamladık. Enflasyonda en zor dönem geride kaldı. Şimdi dezenflasyon sürecine giriyoruz. Geçmişte enflasyonu nasıl tek haneye indirdiysek aynı başarıyı yeniden yakalayacağız.

REZERVLERİMİZ 143,6 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Büyüme tarafında da olumlu bir seyir var. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdük. Ekonomide ilk yılın karnesi oldukça iyi geldi. Merkez Bankamızın brüt rezervleri 45,2 milyar dolarlık artışla toplam 143,6 milyar dolara yükseldi.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu