79 yıl önce camiden müzeye çevrilen İstanbul Fatih'teki Kariye, bugün yeniden ibadete açılıyor. Açılış töreninde Başkan Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Bu güzel buluşmaya vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Bu yılki vakıf haftamızı yurt içinde ve yurt dışında restorasyonu tamamlanan 201 vakıf eserinin toplu açılışını yaparak idrak ediyorum. Hem haftamızın hem de açılışını yaptığımız vakıf kültür varlıklarımızın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah az sonra İstanbul, Sivas, Hatay ve Priştine'ye bağlanarak bu eserlerin bir kısmının açılışını bizzat gerçekleştireceğiz.

Bizden önce 1996-2002 yılları arasında toplamda yalnızca 56 tarihi eserin onarıldığı dikkate alınırsa Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün nasıl büyük bir başarıya imza attığı görülecektir. Sadece Türkiye içinde, sadece Anadolu ve Trakya'da değil dünya üzerinde nerede bize ait, atalarımıza ait eser, kültürel miras varsa ona ulaşıyor, gün yüzüne çıkarıyoruz.

Son 21 yılda ülkemiz içinde ve gönül coğrafyamızın dört bir yanındaki 5500 ecdat yadigarı eseri yeniden ayağa kaldırdık. Burada tek tek sayamayacağımız pek çok eserin restorasyonunu, imarını ve ihyasını hamdolsun başarıyla gerçekleştirdik.

İş adamı kimliğinin yanı sıra hayırseverliğiyle de maruf olan Bayram Kızılaslan kardeşimiz 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Malatya Yeni Cami'nin tüm yapım masraflarını üstlendi. Bayram kardeşimizin maddi desteğiyle şehrimizin simgelerinden olan bu tarihi eseri İnşallah süratle ayağa kaldıracağız. Depremde yıkılan ve hasar gören vakıf eserlerimizin ihyası için gösterilen her türlü çabayı takdirle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum.

Bu hafta dolayısıyla bir kez daha vakıf medeniyetimizin oluşumunda sürdürülmesinde, muhafazasında emeği geçen herkese ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Ebediyetimize iltihal eden vakıf insanlarımızın ve hayırseverlerimizi Rahmetle yaad ediyorum.

İyice canileşen İsrail yönetimini ateşkese zorlamak maksadıyla diplomasi ve ticaret baskının dozunu sürekli yükseltiyoruz. İlk etapta 54 ürün grubuna ihracat kısıtlaması getirmiştik. Geçen haftadan itibaren İsrail'le ihracat ve ithalat işlemlerini tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurduk. İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına müdahil olmayı kararlaştırdık.

15 bini çocuk, 35 bin kardeşimizin hayatına kast edenlerin hukuk önünde hesap vermesi için tüm imkanlarımızı kullanacağız. Bu kararlarımızın bölgede akan kanın durmasını isteyen diğer ülkelere de cesaret aşılayacağına inanıyorum. Filistin halkının en zor günlerinde imdadına koşan aziz milletimiz, kardeşlik vazifesini ifa etme yanında insanlığın da vicdanı olmuştur. İçimizdeki kimi işgüzarlar bunu görmese veya gördükleri halde çarpıtsalar da devletiyle, vatandaşıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla Türkiye-Gazze sınavını veren en başarılı ülkelerden biridir. Bunda AFAD'ımızın, Türk Kızılay'ımızın ve diğer gönüllü kuruluşlarımızın büyük payı vardır. Sizlerin şahsında dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara ve mağdurlara destek olan herkesi tüm kurumlarımızı tebrik ediyorum.

Balkanlardan Afrika'ya Asya'dan Orta Doğu'ya kadar gönül coğrafyamızın her bir köşesinde ecdat tarafından inşa edilen camilerin, ibadethanelerin, köprülerin ve kervan sarayların çoğu vakıf eseridir. Selçuklu'yu, Osmanlı'yı gezen Batılı seyyahlar bu devletler için vakıf cenneti tabirini kullanmışlardır.

Bulunduğumuz tüm makamları aziz milletimize borçluyuz. Hangi konumda olursak olalım, hepimiz milletimize karşı sorumluyuz. Millete yukarıdan bakmak, efendilik taslamak, sorunlarını görmezden gelmek kesinlikle kabul edilemez. Hele hele kamu malına el uzatmak bizim nazarımızda ihanete eşdeğerdir. Siyasetçiler, kamu görevlileri, yönetim mevkilerindekilerin ülke ve millete karşı vazifelerini yerine getirme noktasında hiçbir bahanesi olamaz. Milletin derdiyle dertlenmedikten, sorunlarına çözüm bulup hayır duasını almadıktan sonra hangi vazife olursa olsun insan için yüktür.

Eski Türkiye manzaralarını milletimize tekrar yaşatmamakta kararlıyız. Bu konuda özellikle son dönemde artan serzenişlerin farkındayız. Tespit ettiğimiz tüm eksiklerin, hataların varsa ihanetlerin üzerine İnşallah bundan sonra çok daha kararlı şekilde gideceğiz. Kamu hizmetlerinin sorunsuz ve kusursuz sunulması için her türlü tedbiri alacak, bürokratik atağa hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz.

Külliyemizdeki bu anlamlı töreni emanete sahip çıkmak bakımından sergilediğimiz hassasiyetin yeni bir nişanesi olarak görüyorum. Toplam 201 vakıf eserini asli kimliğine ve kullanım amacına uygun şekilde restore eden vakıflar genel müdürlüğümüzü tekrar milletim adına tebrik ediyorum.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu