Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'ne katıldı. Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte gongu çaldı. Ardından gündeme ve borsaya dair önemli açıklamalarda bulundu.

"BORSAMIZI TEBRİK EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul'un Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirterek "Borsa İstanbul'u 2017'de Varlık Fonu'na dahil ettik. Tam 1,5 asırdır ülkemizin büyümesi ve istihdamın artması için çaba harcayan borsamızı tebrik ediyorum. Darbelerden ekonomik krizlere kadar milletimizin başına gelen iyi kötü her olay borsamızı da etkilemiştir. Savaşından salgınına küresel ölçekte yaşananları da buna eklememiz gerekiyor" dedi.

erdogan-buyuksehir-adaylarinin-aciklanacagi-tarihi-duyurdu-15aralik2023-aa-1

Vatandaşların ekonomi ve finans alanındaki mücadelesinin izdüşümünü de görebildiğini belirten Erdoğan; "Borsanın ilk kurulduğu yıllar, Osmanlı'nın borçlarını ödemekte zorlandığı, finans kapitalin ülkeyi mali açıdan müstemlekeleştirdiği döneme denk gelmektedir. Bu dönemde Galata'da Türkler kaybeder, levantenler kazanır algısı toplumda yerleşmiştir. Borsamız yıllarca yabancıların, yerli yatırımcıları ve ülke kaynaklarını sömürdüğü bir platforma dönüştürüldü. Yatırım yapmak yerine borsada oynama ifadesi bu durumun bir yansımasıydı. Siyaset kurumu da 3-5 oy için bu algının yerleşmesine yardım etti" dedi. 

"BİST'İ YIPRATMAYA ÇALIŞTILAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu cümlelerle devam etti; "Son olarak bunu 14-28 mayıs seçimleri arifesinde bir kez daha gördük. Muhalefetin adayı Borsa İstanbul'u yıpratmayı amaçlayan bir kampanya yürütüldü. Battık, bittik senaryolarıyla yatırımcılar korkutuldu. Bu furyaya mandacı kimi ekonomistler de alkış tuttu. Gelişmiş ülkelerde farklı bir tablo söz konusudur. Ülkeyi kötüleyerek seçim kazanmaya çalışmazlar. 

recep tayyip erdoğan-3

Sermaya piyasalarının derinleşmesiyle reel sektör finanse edilir, tasarrufların artması sağlanır. İster ekonomist ister simsar olsun sermaya piyasasını manipüle etmeye çalışanlara meydanı boş bırakamayız. Gerek SPK gerek BİST'ten bu konuda daha fazla hassasiyet ve çaba bekliyoruz. Devletimizin tüm imkanlarının bu süreçte sizlerin emrinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Attığımız adımlarla borsamızı gazino kapitalizminin pençesinden kurtardık."

ENFLASYON MESAJI

Erdoğan, konuşmasının sonunda enflasyona yönelik mesaj vererek şu ifadeleri kullandı; "Ekonomi ve finans sistemimizde birçok yenilik yaptık. sermaya ve piyasamız ve borsamızda köklü bir dönüşüm gerçekeşti. Enflasyondaki artışın kontrol altına alınmasıyla birlikte ülkemize yönelik kaynak akışının daha da hızlanacağına inanıyoruz"

Editör: Ozan Barış Erim