Dang Humması (Dengue Fever) Nedir?

Dang humması ya da dang virüsü, bir enfeksiyon türüdür. Deng humması olarak da bilinen virüs, aedes türü sivrisineklerin ısırması ile yayılan viral bir enfeksiyondur. Dang virüsünü bulaştıran sivrisinek ısırıkları sonrasında insanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinmektedir.

Dang Humması Nedir Belirtileri Tedavisi 3

Dang Humması Belirtileri Neler?

Dang humması virüsü bulaşan kişilerin bazılarında hiçbir belirti görülmezken, bazı kişilerde 2-7 gün sürebilen yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı, kusma ve ciltte küçük kırmızı veya kanayan lekeler Dang humması belirtileri arasında yer almaktadır. Dang ateşi, tedavi edilmediğinde bazı durumlarda dolaşım sistemi yetmezliği, şok ve ölüme neden olabilmektedir.

Dang Humması Hangi Ülkelerde Görülür, Türkiye'de Var Mı?

Dang humması, Tropikal ve subtropikal bölgelerde görülmektedir. Amerika, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Pasifik Adaları'nda dünyanın birçok ülkesinde görülen dang salgınları ocak ayından bu yana Güney Amerika ülkesi Brezilya'da artarak devam etmektedir. 1,6 milyon Dang humması vakasının rapor edildiği bilinmektedir. Dang humması vakasının Türkiye'de olduğuyla ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. 

Dang Humması Nasıl Bulaşır?

Dang humması Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaştırılır. Aedes türü sivrisinekler (Ae. Aegypti veya Ae. Albopictus) dang , zika, chikungunya ve diğer virüsleri de bulaştıran enfekte olmuş ısırığı ile insanlara bulaşır. Bu sivrisinek göreceli olarak temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden evlerde su basmaları, kanalizasyon boruları gibi yerler bu türün yerleşimi için ideal olabilmekte, bu nedenle salgınlarda kentsel yayılım da gözlenebilmektedir. Bu sivrisinekler genellikle kovalar, hayvan kapları, çiçek saksıları ve vazolar gibi durgun su tutan kaplara yumurta bırakırlar. Dang, chikungunya ve zika'yı yayan bu sivrisinekler gece ve gündüz ısırırlar. Sivrisinekler virüs bulaşmış bir kişiyi ısırdıklarında enfekte olurlar. Enfekte sivrisinekler daha sonra virüsü ısırıklarla diğer insanlara yayarlar.

Dang Humması Nedir Belirtileri Tedavisi 2

Dang Humması Nasıl Tedavi Edilir?

Dang humması tedavisi için bir ilaç bulunmamaktadır. Doktorlar her hastaya özel, belirtilerini nasıl yöneteceği ve acil servise ne zaman gitmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunmaktadır. Emziren anneye Dang virüsü bulaştıysa, emzirmenin yararları nedeniyle, annelerin dang riski taşıyan bölgelerde bile emzirmesi tavsiye edilmektedir.

Editör: Nurseli Fırat