Anayasa Mahkemesi’nin Danıştay kökenli üyesi Muammer Topal’ın görev süresi 30 Ocak’ta dolacak olması nedeniyle yerine atanacak ve 12 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi Üyesi olarak görev yapacak ismin belirlenmesi için Danıştay Genel Kurulunda “Anayasa Mahkemesi üyeliği seçimi” yapıldı. Sırasıyla en yüksek oyu alan Yılmaz Akçil, Bilge Apaydın ve Aydemir Tunç, Cumhurbaşkanlığına bildirilecek üç isim olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu üç isimden birini Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi olarak atayacak. O ismin ise Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına dair karara imza atan Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Danistay 3 Uye 16012024

YILMAZ AKÇİL KİMDİR?

Danıştay Üyesi ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Anayasa Mahkemesi üyeliği için Cumhurbaşkanlığına bildirilecek ilk isim oldu. Sandıklı'dan Ankara'ya uzanan hukuk serüveninin sahibi olan Yılmaz Akçil kimdir?

1 Yilmaz Akcil 16012024 1

Yılmaz Akçil, 16.08.1968 tarihinde Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde doğdu. Isparta Gönen Öğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1989 yılında bitiren Yılmaz Akçil, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde "Türk İdari Yargısında Yürütmenin Durdurulması" konulu tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 13.05.1993 tarihinde başlayan Yılmaz Akçil, Sivas ve Mersin Vergi Mahkemelerinde, Erzurum İdare Mahkemesinde görev yaptı, ayrıca Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı görevinde bulundu. 25.02.2011 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil, 27.02.2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla da Türkiye Adalet Akademisi Başkanı olarak atandı. 17.12.2018 tarihinde ise Danıştay Onuncu Daire Başkanlığına seçilen Yılmaz Akçil, evli ve dört çocuk babası.

BİLGE APAYDIN KİMDİR?

Kamu Yönetimi ve Hukuk alanında uzmanlığıyla bilinen Bilge Apaydın, Anayasa Mahkemesi üyeliği için Cumhurbaşkanlığına bildirilecek ikinci isim oldu. Kayseri'den başlayan yükselişiyle örnek teşkil eden Bilge Apaydın kimdir?

2 Bilge Apaydin 16012024 2

Bilge Apaydın, 10.10.1967 tarihinde Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. Eğitim hayatını Pınarbaşı Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlayan Bilge Apaydın, kamu yönetimi ve hukuk alanlarında kariyer yaptı. Mesleğe 10.03.1992 tarihinde Danıştay Tetkik Hakimliği ile adım atan Bilge Apaydın, Gaziantep, Kayseri ve Ankara İdare Mahkemelerinde üyelik yaptı ve Adalet Bakanlığında da görev aldı. 15.12.2014 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilen Bilge Apaydın, evli ve iki çocuk babası. Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyeliği gibi önemli görevlerde bulunan Bilge Apaydın, hukuk alanında derin bir deneyime sahip.

AYDEMİR TUNÇ KİMDİR?

Danıştay Üyesi ve Hukukçu Aydemir Tunç, Anayasa Mahkemesi üyeliği için Cumhurbaşkanlığına bildirilecek 3 isimden sonuncusu oldu. Gümüşhane'den Ankara'ya uzanan başarı hikayesinin sahibi olan Aydemir Tunç kimdir?

3 Aydemir Tunc 16012024 3

Aydemir Tunç, 09.07.1967 tarihinde Gümüşhane'de dünyaya geldi. Eğitim hayatına Gümüşhane Lisesi'nde başlayan Aydemir Tunç, Uludağ Üniversitesi'nden ve İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olarak akademik ve profesyonel yaşamının temellerini attı. "İdari Para Cezaları" konulu yüksek lisans teziyle Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nden mezun olan Aydemir Tunç, 26.05.1993 tarihinde mesleğe adım attı. Erzurum ve Konya İdare Mahkemeleri Üyeliği, Kırıkkale ve Ankara Bölge İdare Mahkemeleri Üyeliği gibi önemli görevlerde bulunan Aydemir Tunç, 15.12.2014 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçildi. İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler konusunda eğitimler veren ve makaleler yayımlayan Aydemir Tunç, İngilizce bilen, evli ve iki çocuk babası.

YALÇIN EKMEKÇİ KİMDİR?

Hukuk ve Yönetim alanında tecrübeli bir Danıştay Üyesi olan Yalçın Ekmekçi, Anayasa Mahkemesi üyeliği yarışına katılan 4 adaydan biriydi. Yalçın Ekmekçi, en yüksek oyu alamadığı için ismi Cumhurbaşkanlığına gidecek listede yer almayacak. Hukuk yolculuğuna Samsun'dan çıkan başarılı hukukçu Yalçın Ekmekçi kimdir?

4 Yalcin Ekmekci 16012024 4

Yalçın Ekmekçi, 01.03.1968 tarihinde Samsun'un Ladik ilçesinde doğdu. Ladik Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1989 yılında mezun olan Yalçın Ekmekçi, 18.05.1993 tarihinde mesleğe başladı. Erzurum Vergi Mahkemesi ve Erzurum İdare Mahkemesi Üyeliği, Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimliği ve Ankara İdare Mahkemesi Üyeliği gibi görevlerde bulunan Yalçın Ekmekçi, Sağlık Bakanlığı'nda da Müsteşar Yardımcılığı yaptı. 03.03.2011 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay Üyeliğine seçilen Yalçın Ekmekçi, evli ve üç çocuk babası. Yönetim ve hukuk alanında geniş bir tecrübeye sahip olan Yalçın Ekmekçi, mesleki kariyerinde önemli adımlar attı.

Editör: Mevlüt Peker