Ekran Haber'den Ceyda Bıyıklıoğlu'nun haberine göre; 1 Ocak 2024 tarihinde Japonya'nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında 5,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası orada bulunan  Türk vatandaş Seda Bodur Özer, yaşadıklarını anlattı. Depreme tam da fay hattının kırıldığı sahilde yakalan Özer; "deprem esnasında eşimle deniz kenarındaydık. Video çekmek için telefonu sabitlemeye çalışırken ayakta durmakta zorlanacak kadar sallanmaya başladık ve uyarı sistemleri aktifleşti. Hızlıca deniz kenarından uzaklaşırken ikinci uyarı tsunami için geldi" dedi. 

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ

"Merkez üssü bu ışık hüzmelerinin olduğu yere denk geliyor yaklaşık olarak" diyen Özer, "Deniz ve nehir kenarından uzaklaşmamızı , yüksek ve güvenli bir yere gitmemizi söyleyen uyarı ile birlikte arabamıza binip denizden uzaklaştık. Deniz kenarına yakın olan diğer vatandaşlar da denizden uzak ve yüksek yerlere ulaştılar. Öğrencilerin çoğu toplanma noktası olan okul ve spor salonlarına gittiler. Birbirimizden hep haberdardık. İletişim kesilmedi" dedi.

deprem japon

JAPON HALKI DEPREMİ SAKİN KARŞILADI

7,6'lık depremi vatandaşların sakinlikle karşıladığını söyleyen Özer; "korkan sadece yabancılar , Japonlarda herhangi bir panik , korku ya da telaş yok" dedi.

TELEFONLARA ALARM VERİLDİ

WhatsApp Image 2024-01-01 at 16.30.42
Güvenli bir bölgeye geçtikten sonra durumu haberlerden takip ettiklerini belirten Özer; "İlk tsunami dalgasının gelişini sadece haberlerden izledik diğer herkes gibi. Spor salonunda olan arkadaşlar yaya vatandaşların sarı baretler takıp güvenli bölgelere tahliye olduğunu bildirdi Halen artçılar devam etmekte. Tehlike geçene kadar uyarılar devam edecek. İnsanlar sakin. Tehlikenin geçmesini bekliyor" açıklamasını yaptı.

SAĞLIK DURUMLARINA DAİR RAPOR YOLLADILAR

Deprem sonrası kendilerine hemen mail geldiğini söyleyen Özer; "sağlık durumu ve konum bilgisi istedikleri bir anket içeren. Doldurup gönderdik Hükümet tarafından yapılan ilk şey , afet uyarı sistemi. Onun dışında her bir birey zaten çok bilinçli. En küçüğünden en büyüğüne kadar. Sıkışıklık, kargaşa , panik olmadan çok hızlı ve güvenli bir şekilde bireysel tahliyeler başlıyor" dedi.

ŞİDDETİNE GÖRE UYARI VERİLDİ

DEPREM-5
Sözlerine devam eden Özer"Uyarılar harita ile birlikte tehlike şiddetine göre yayınlanıyor Örneğin Niigata bölgesi kırmızı renk ile gösterildi ve anlamı acil tahliye şeklinde. Bunu vatandaşlar kolaylıkla anlayabiliyor. Yetkililer tehlike geçti diyene kadar güvenli bölgelerde kalmaya devam edeceğiz" dedi. 

VATANDAŞLAR GÜVENLİ BÖLGEDE BEKLEDİ

WhatsApp Image 2024-01-01 at 16.30.41 (1)

Okul ve spor salonlarında bekleyenlerin olduğunu belirterek "Uyarının ilk saati. Bölgedeki bütün okul ve spor salonları açık. Şu saatlerde insanlar dönmeye başladı evlerine" ifadesini kullandı. 

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu