Devalüasyon nedir? Devalüasyon olursa ne olur? Ekonomik terimlerden Devalüasyon hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar..

devalüasyon-nedir-13-aralık-2023-4

Devalüasyon Nedir?

Devalüasyonun her devlete etkisi farklıdır. Uzun ve kısa dönemde incelendiğinde ticari dengeyi geliştirdiği görülür. Bazılarına göre de tam tersi söz konusudur. Ülkeler arasında yaşanan siyasi krizlerde bir ülke diğer ülkelere karşı döviz gelirlerini artırmak ister. Böyle bir durumda dış dengenin sağlanması için döviz kurlarını değiştirirler. Devalüasyon yaşandığında enflasyon yükselir, faizler artar bu da ekonominin yavaşlamasına neden olur.

devalüasyon-nedir-13-aralık-2023-5

Devalüasyon Ne Demek?

Devalüasyon, bir ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesi olarak da tanımlanabilmektedir. Ülkeler tarafından para politikası aracı olarak Devalüasyon kullanılmaktadır. Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir.

devalüasyon-nedir-13-aralık-2023

Devalüasyon Olursa Ne Olur?

Devalüasyon ile ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur. Kurların belli bir istikrar içerisinde olduğu ya da sabit kur sisteminin uygulandığı kurlarda herhangi bir değişme yapılacaksa bu hükûmet tarafından yapılır. Hiçbir devlet kendi parasının diğer devletlerin parası karşısında değerinin düşmesini istemez. Ama bazen siyasi sebeplerle de yerli para, yabancı para karşısında değer kaybeder.

devalüasyon-nedir-13-aralık-2023-1

Bir ülkenin toplam ithalatı toplam ihracatından fazla ise ithalat azaltılır, ihracat artırılır. Çünkü böyle bir durumda ekonomide dış ticaret açığı ortaya çıkmış demektir. O devletin satın alma gücünün azaltılması gerekir, kendi mallarını ihraç ederek ekonomisini kalkındırmaya ya da en azından kötü etkilenen ekonomisinde az da olsa bir düzelmeye gidebilir.

Devalüasyon olursa ne olur? 

  • İthalat pahalılaşır
  • İhracat cazip hale gelir
  • Cari açık azalır
  • Enflasyon yükselir
  • Faiz yükselir
  • Ekonomi yavaşlar
  • Bütçe açığı artar
Editör: Nurseli Fırat