Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, Gazze'deki Türk vatandaşlarının tahliyesine yönelik açıklamalarda bulundu. Gazze'deki olağanüstü koşullar nedeniyle sayının tam olarak bilinemediğini belirtti. 

İNSANLARA ERİŞİMİMİZ AZALDI

Tahliye edilmek isteyen Türk vatandaşları ve onların birinci derece yakınlarının, Filistin tarafıyla ilişkileri yürüten Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'na müracaat ettiğini aktaran Keçeli, sürecin yerel makamlarla koordine edildiğini anlattı. Gazze'deki koşullar nedeniyle tahliye edilmek isteyen bazı vatandaşların vefat etmiş, bazılarının kendi imkanlarıyla oradan ayrılmış ya da ayrılmaktan vazgeçmiş olabileceğini kaydeden Keçeli, "Bizim orada (Gazze'de) bir diplomatik mevcudiyetimiz yok. Ne yazık ki oradaki iletişim altyapısı İsrail tarafından tamamen yok edildiğinden bu yana bu insanlara erişimimiz de çok azaldı." dedi.

İLGİLİ BİRİMLER TAKİPLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Keçeli, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ndeki yetkililerin düzenli olarak El-Ariş kentine gittiklerini ve onlarla düzenli görüşmeler yaptıklarını anlatarak, bazen tahliye edilmesi için izin alınan ve temasta olunan kişilerin sınır kapısına ulaşamadığını söylediklerini dile getirdi. Bu kişilerin kimliklerini de ispat etmeleri gerektiğini, ancak kimlik veya pasaportlarının kaybolmuş ya da yıpranmış olabileceğini vurgulayan Keçeli, İsrail ve Mısır makamlarının bunu teyit etmesi gerektiğini ve Türkiye'nin de bu konuda elinden geleni yaptığını anlattı. Keçeli, çok sayıda Türk vatandaşının aile yakınlarının Türkiye'ye geldiğini ve ilgili birimlerin bu kişilerle ilgilendiğini aktardı.

Editör: Yağmur Güzel