Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan "Dolar kurunun 15 gün sonraki seviyesi belli oldu", "Dolar 15 gün sonra 40 lira olacak" ve "Merkez Bankasının raporu sızdı" iddialarının doğru olmadığını bildirdi.

Erzincanda Kac Madenci Gocuk Altinda Kaldi Iletisim Baskanligi Cikan Haberler Sonrasi Aciklam A 14Subat2024 1

ASILSIZ İDDİALAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Doların 15 gün sonra 40 lira olacağına dair herhangi bir raporun bulunmadığı belirtildi.

dolar doviz para pexels-pixabay (6)

MANİPÜLATİF HABERLERE YANIT

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın her ay yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin manipülatif şekilde dezenformasyona konu edildiği ifade edildi. Anket sonuçlarının sızdırılmış bir belge olarak nitelendirilmesinin manipülasyonu gözler önüne serdiği kaydedildi.

TCMB-rezerv

ANKET SONUÇLARI VE GERÇEKLER

Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sadece piyasa katılımcılarının beklentilerini yansıttığı ve kurumsal beklenti ve tahminleri içermediği vurgulandı. Mart 2024 anketine atıfta bulunularak, piyasa katılımcılarının mart ayı sonu ABD doları kur beklentisinin 32,63 lira olduğunun altı çizildi.

dolar-euro-düştü-mü-faiz-kararları-kaç

HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILACAK

Açıklamada, SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ve Merkez Bankası'nın (TCMB) söz konusu haberlerle ilgili halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçundan dolayı hukuki işlem başlatacağı açıklandı.

tcmb-merkez-bankasi-7

“YALAN HABERLERE İTİBAR EDİLMEMELİ”

DMM’nin açıklamasında son olarak, manipülatif amaçlarla servis edilen bu tür yalan haberlere itibar edilmemesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Editör: Mevlüt Peker