Doğum izni süresinin uzatılması konusu gündemde yerini aldı. Doğum izni, çalışan anne adayları için tek çocukta 16 hafta olurken, ikiz veya daha fazla çocuk doğumlarında 18 hafta olarak uygulanıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nüfus artış hızının kendini yenileme eşiğinin altına düştüğüne dair uyarısının ardından, 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğu ve bu sürenin 1 yıla çıkarılmasının faydalı olabileceği fikri masaya yatırıldı. Peki annelik izni uzatılacak mı, doğum izni kaç ay olacak? İşte konuya ilişkin detaylar..

doğum-izni-ne-kadar-hamile-kadın-işçi-çalışma-5

DOĞUM İZNİ UZATILACAK MI?

Doğum izni süresinin uzatılması konusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nüfus artış hızının endişe verici bir şekilde kendini yenileme eşiğinin altına düştüğüne dair uyarısı sonrasında konuşulan konular arasında yerini aldı. AK Parti MKYK toplantısında yankı bulan Erdoğan'ın uyarısı sonrasında bu kapsamda AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında önemli bir değerlendirme yapıldı. 

MKYK üyeleri, bu sorunun çözümü için atılması gereken adımlar üzerinde kafa yorarken, 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğu ve bu sürenin 1 yıla çıkarılmasının faydalı olabileceği fikri de masaya yatırıldı.

doğum-izni-ne-kadar-hamile-kadın-işçi-çalışma-11

DOĞUM SONRASI ANNELİK İZNİ KAÇ AY OLACAK?

Doğum öncesi ve sonrasında kullanılabilecek toplamda 16 haftalık annelik izninin yetersiz olduğu ve bu sürenin 1 yıla çıkarılmasının faydalı olabileceği fikrinin ardından
Gelen öneriye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de edinilen bilgilere göre olumlu yaklaştı. Bu meselenin önemli bir sorun olduğunu belirten Şimşek, "Asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz bu konuda. Bize ne düşerse burada varız" dedi. Özel sektörde çalışan annelerin doğum izni hususunda kıdem tazminatı nedeniyle çekince yaşadığı da gündeme geldi. Bu başlığın devlet eliyle desteklenebileceği de MKYK'da ifade edildi.

doğum-izni-ne-kadar-hamile-kadın-işçi-çalışma-9

Bu arada Bakan Şimşek, son 20 yılda yaşlı nüfusun genel nüfusa oranının yüzde 10'lara kadar yaklaştığını, ondan önceki 65 yılda ise bu oranın yüzde üç buçuk olduğunu söyledi. Başka bir MKYK üyesinin çocuk 6 yaşına girene kadar annenin çalışma koşullarını belirleyen bir modelin daha önce çalışıldığını, ancak konunun kanunlaşamadığını hatırlattığı da öğrenildi.

Editör: Nurseli Fırat