Son dönemde kademeli yükselişini sürdüren dolar/TL 30,0150'ye yükselerek tüm zamanların en yükseğini gördü. Euro/TL 32,95 seviyesinde işlem görüyor. Merkez Bankası, New York'ta Yatırımcı Günü toplantısı düzenleyecek. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan toplantı için ABD'de yer alırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çevrimiçi katılacak.

GÖZLER ABD ENFLASYONUNDA

Küresel piyasalar, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerini bekliyor. Bu yıl faiz indirimlerine başlaması beklenen önemli merkez bankalarının, söz konusu indirimlere ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlik devam ediyor.

GÖZLER FED KARARINDA

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, Fed'in gelecekteki faiz kararlarını şekillendirebileceğini belirterek, ülkede yıllık enflasyonun yüzde 3,2 olmasının beklendiğini hatırlattı. Söz konusu verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini vurgulayan analistler, yarından itibaren yoğunlaşacak bilanço döneminin de hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

İLK FAİZ İNDİRİMİ MARTTA BEKLENİYOR

Enflasyon verileri öncesinde para piyasalarında, Fed'in ocak toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, mart toplantısında ise yüzde 67 ihtimalle ilk faiz indirimini gerçekleştirebileceği fiyatlanıyor.

KISITLAYICI POLİTİKA DEVAM EDEBİLİR

Dün, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar da takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, enflasyon hedefine tam anlamıyla ulaşabilmesi için bir süre daha kısıtlayıcı politika duruşunun sürdürülmesi gerekeceğini düşündüğünü söyledi. Fed'in enflasyonun yüzde 2'ye doğru gideceğinden emin olduğunda faiz oranlarını düşürebileceğini kaydeden Williams, enflasyonun 2024'te yüzde 2,25'e, 2025'te de yüzde 2'ye düşeceğini öngördüğünü ifade etti. Williams, kısıtlayıcı para politikasının etkilerini hesaba katarak, ABD ekonomisinin bu yıl yaklaşık 1,25 büyümesini, işsizlik oranının da yüzde 4'e çıkmasını beklediğini bildirdi.

Editör: Şeyda Karaca