Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York'ta devam eden "sus payı" davasında jüri tarafından suçlu bulundu. Trump'ın mahkumiyet alıp almayacağı 11 Temmuz'daki duruşmada belli olacak. Bu durumun Trump'ın başkanlık seçimlerine katılmasına engel teşkil etmeyeceği açıklandı.

Donald Trump Mahkeme 31052024 2

SUÇLU BULUNDU

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkanlık adayı Trump, New York'ta görülen "sus payı" davasında jüri tarafından suçlu bulundu. Trump, ABD tarihinde suçlu bulunan ilk başkan olarak kayda geçti.

Donald Trump Mahkeme 31052024 7

11 TEMMUZ'DA KARAR VERİLECEK

Trump'ın mahkumiyet alıp almayacağı, 11 Temmuz'da yapılacak duruşmada belli olacak. Yargıç Juan Merchan, Trump'a 16 aydan 4 yıla kadar mahkumiyet verebilir. Ancak uzmanlar, Trump'ın suçlarının hafif (E sınıfı) olduğunu, yaşını ve sabıkasız geçmişini göz önünde bulundurarak, Trump'ın az bir hapis cezası alabileceğini ya da para cezası, tazminat, denetimli serbestlik gibi diğer cezalarla karşılaşabileceğini belirtiyor.

Donald Trump Mahkeme 31052024 1

MAHKUMİYET DURUMUNDA TEMYİZ BEKLENİYOR

Trump'ın hapse girmesi durumunda, kararın temyize götürülmesi bekleniyor. Temyiz süreci aylar sürebileceği için Trump'ın seçimleri kazanması durumunda başkanlık koltuğuna oturmasına engel bir durum olmayacak.

Donald Trump Mahkeme 31052024 17

BAŞKAN ADAYLIĞINI ETKİLER Mİ?

ABD Anayasasına göre, başkan adayı olmak için 35 yaşın üstünde olmak, ABD'de doğmuş vatandaş olmak ve son 14 yıldır ülkede ikamet etmek yeterli. Bu nedenle, Trump aleyhinde mahkumiyet kararı çıksa bile, başkanlık seçimlerine katılmasına engel yok. Trump, bu davada ya da diğer davalarından herhangi birinde hapis cezası alsa bile, seçim günü hapiste olmadığı sürece oy kullanabilir.

Donald Trump Mahkeme 31052024 11

BAŞKANLIK YARIŞINI NASIL ETKİLER?

Hukuki olarak seçimlere girmesine engel bir durum olmasa da, suçlu bulunma ve potansiyel hapis cezası alma durumu, Trump'ın seçim kampanyasını etkileyebilir. Reuters/Ipsos'un anketine göre, Cumhuriyetçilerin dörtte biri ve bağımsızların yüzde 60'ı Trump'ın suçlu bulunması halinde ona oy vermeyeceklerini belirtti. Ancak, Trump'a bağlı olan Cumhuriyetçi tabanın önemli bir kısmı, yargılamanın "hileli" olduğuna inanıyor ve bu seçmenler Trump'a olan desteğini artırabilir.

Donald Trump Mahkeme 31052024 5

SUS PAYI DAVASI

Trump, 2016 başkanlık seçimleri sırasında Stormy Daniels'e yasa dışı "sus payı" ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında suçlanmıştı. Trump, "sus payı" ve buna ilişkin kayıtlarda sahtekarlık yapmaktan yargılandığı davada 34 ayrı suçlamayı reddetmişti. Jüri tarafından tüm suçlamalardan suçlu bulunan Trump, hakkındaki iddiaları "siyasi cadı avı" olarak nitelemişti. Trump, devam eden diğer davalarda "gizli belgeleri saklamak", "seçim sonuçlarına müdahale etmeye çalışmak" ve Georgia eyaletinde "seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışmak" suçlamalarıyla yargılanıyor.

Donald Trump Mahkeme 31052024 15