Kızıl Goncalar dizisinin 17'inci bölümü dün akşam yayınlandı. Dizinin son bölümünde Dostoyevski'nin romanında yer alan Rahip Zosima ve Dimitri karakterlerine gönderme yapıldı.

Kizil Goncalar Dizisindeki Sehit Sahnesi Gundem Oldu 13 S U B A T2023

Cüneyd ve Can karakterleri arasında geçen konuşmada Cüneyd, "Kötüsün. Öyle bir kötüsün ki, kötülüğünü bitirmek istiyorsun. Kötülüğünün farkında olanın imanı bizi aşar, arşa değer" ifadelerini kullanıyor.

Kızıl-goncalar-yeni-dizi-oyuncuları-ilk-bölüm-5

Dizideki gönderme sosyal medyada gündem oldu. Dizide geçen diyaloğun bulunduğu roman araştırılmaya başlandı. Kızıl Goncalar kötülük cümlesi hangi romanda yer alıyor? İşte merak edilen Dostoyevski kimdir, eserleri nelerdir? sorularının yanıtları..

DOSTOYEVSKİ KİMDİR?

Fyodor Dostoyevski 19. yüzyılın ikinci yarısında tanınmaya başlayan ve sonra tarihe damgasını vurmuş bir yazardır. Batıda en fazla bilinen yazarlardan olan Fyodor Dostoyevski, 1821 yılında Moskova'da dünyaya gelmiştir. Fyodor Dostoyevski, altı çocuğu olan ailenin ikinci çocuğudur. Ailesi o dönemde oldukça yoksul olan Dostoyevski, doğar doğmaz fakirlik ile mücadele etmiştir. Dostoyevski'nin babası doktor olmasına rağmen alkolikti ve oldukça sinirliydi. Annesi ise çok hastaydı. Tüberküloz hastalığından önce annesi sonra da babası ölmüştür. Dostoyevski, babasının ölümünü kendisi istediğini düşünerek depresyona girmiş ve bu dönemde epilepsi hastalığı ortaya çıkmıştır.

Fyodor Dostoyevski, Petersburg'da mühendislik eğitimi almış ve daha sonra edebiyata ilgi duymaya başlamıştır. Dostoyevski, bir dönem sosyalizm ile ilgilenmiş ve bazı ayaklanmalarda yer alması sebebiyle tutuklanmıştır. Cezaevinde olduğu süre boyunca geçirdiği sara nöbetleri yüzünden birçok kez hastanelik olmuştur.

Dostoyevski 1

1859 senesinde karısını, abisini ve yardımcısını sırası ile kaybeden Dostoyevski, borçlarından kurtulmak adına ülkesini terk etmiştir. Avrupa'ya gittikten sonra kumar oynamaya başlamış ve bu sırada sekreterliğini yapan Anna Grigoriyevna ile ikinci evliliğini yapmıştır. Fakat bir türlü fakirlikten kurtulamamıştır. Suç ve Ceza ile Ecinniler kitaplarını da bu dönemde yazmıştır. 52 yaşına geldiğinde ülkesine geri dönen Dostoyevski, burada Bir Yazarın Günlüğü kitabını yazmıştır. Daha sonra kendisine asıl ün getiren kitabı Karamazov Kardeşleri kaleme almıştır. Dostoyevski 1881 yılında kaldığı evin çatı katında hayata veda etmiştir.

Karamazov Kardeşler

"Kötüsün. Öyle bir kötüsün ki, kötülüğünü bitirmek istiyorsun. Kötülüğünün farkında olanın imanı bizi aşar, arşa değer" cümlesi, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'nin eseri olan 'Karamazov Kardeşler' romanında yer almaktadır. Karamazov kardeşler romanı, bir aileyi konu alan ve bir felaketler zinciri olarak gelişen olay örgüsü, bireysel öğelerin yanı sıra, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısındaki Rus toplumunu da geçirdiği sarsıntıların tümüyle, dünya edebiyatında bir eşi daha bulunmayan bir sanat aynasından yansıtmaktadır.

DOSTOYEVSKİ ESERLERİ NELER?

Tarihe damgasını vuran yazar Dostoyevski'nin birçok eseri bulunmaktadır. Dostoyevski'nin öne çıkan romanlarından bazıları:

  • İnsancıklar (1846)
  • Öteki (1846)
  • Ezilmiş ve Aşağılanmışlar (1861)
  • Ölüler Evinden Anılar (1862)
  • Yeraltından Notlar (1864)
  • Suç ve Ceza (1866)
  • Kumarbaz (1866)
  • Budala (1868)
  • Ebedi Koca (1870)
  • Ecinniler (1872)
  • Delikanlı (1875)
  • Bir Yazarın Günlüğü (1876)
  • Karamazov Kardeşler (1879)
     
Editör: Nurseli Fırat