İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sabah saatlerinde yaptığı paylaşımla internette en çok aranan isim Dritan Rexhepi’i oldu. Peki 'Kompanio Bello' isimli uyuşturucu kartelinin lideri Dritan Rexhepi’i kimdir? İşte dünyaca ünlü uyuşturucu baronunun hukuk öğrenciliğinden başlayan yolculuğu…

DRITAN REXHEPI KİMDİR?
Arnavut kökenli uyuşturucu baronu olan 43 yaşındaki Dritan Rexhepi, Avrupa'nın en azılı kokain kaçakçılarından biri olarak tanınıyor. Ekvador'da tutukluluktan kaçan Dritan Rexhepi'nin en az on ülkede çok sayıda ciddi suçtan aranıyor.

dritan-rexhepi-1

DRITAN REXHEPI NASIL BARON OLDU?
Rexhepi'nin suç kariyeri memleketi Arnavutluk'ta başladı. Kiralık cinayetten şüphelenildiğinde sadece bir gençti. Kariyerinin başlangıcında hukuk öğrenimini sözleşmeli cinayetlerle birleştirdi. Rotterdam ve Anvers limanları onun “kokain baronu” statüsünü kazanmasına yardımcı oldu.

Dritan Rexhepi 4

DRITAN REXHEPI HANGİ SUÇLARDAN ARANIYORDU?
Ocak 2022’den beri firari olan Rexhepi’i Arnavut suçlularla birlikte Rotterdam'da kokain ticaretinde bir ağ kurdu. Tiran Bölge Mahkemesi, 2013 yılında onu 25'deki iki suikasttan 1998 yıl hapis cezasına çarptırdı. O zamanlar suçlu adı Gramoz'du, ardından Mutaraj, Lulëzim ve Edmir Kraja geldi.
2006 yılında Rexhepi, Arnavut yetkililer tarafından Dıraç'ta tutuklandı. Buradaki hapishane hücresinden kaçtı. İki yıl sonra Hollanda'da tutuklandı ve kokain kaçakçılığından hüküm giydiği İtalya'ya iade edildi. Ayrıca diğer iki Arnavut ile birlikte bu hapishaneden kaçmayı başardı. 2011 yılında Rexhepi İspanyol yetkililer tarafından tutuklandı. Bir süredir Interpol tarafından aranıyordu ve Belçika'ya iade edildi ve burada Antwerp'te bir hapishaneye gönderildi.
Rexhepi tekrar hapisten çıktıktan sonra muhtemelen Rotterdam'da saklandı. O andan itibaren, Rotterdam ve Antwerp limanlarından büyük miktarlarda kokain taşıyan Arnavutlarla bir ağ kurmaya başladı. Bu arada Rexhepi, Ekvador mafyasıyla bağlar kurmuştu. 2014 yılında Quito'da kilolarca kokainle tutuklandı ve ardından on üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2022'de Rexhepi ayak bileğindeki bileziği kesti ve o zamandan beri kaçak.
Ayrıca İtalyan makamları tarafından hücresinden adam kaçırma ve cinayet emri vermekten şüpheleniliyor ve İspanyol yetkililer tarafından Rexhepi'nin bir dizi banka soygunundan şüpheleniliyor.

Dritan Rexhepi 2

KOMPANIO BELLO ÇETESİNİN LİDERİ YAKALANDI MI?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Kompanio Bello" uyuşturucu örgütünün bir çok suçtan kırmızı bültenle aranan elebaşı Dritan Rexhepi'nin, İstanbul'daki "Kartel Operasyonu"nda yakalandığını bildirdi.

uyuşturucu karteli kırımızı bülten iha

Editör: Zeynep Baş