Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Bakü saatiyle 08.30 sıralarında Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Büyükelçilik Güvenlik Amiri Orhan Askerov şehit oldu. 2 güvenlik görevlisi de saldırıyı engellemeye çalışırken yaralandı.Yaralıların durumunun iyi olduğu bildirildi.

'SALDIRGAN YAKALANDI'

İran tarafından yapılan ilk açıklamada saldırganın yakalandığı belirtildi. Fars Haber Ajansı'na konuşan Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, "Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin yaralanmasına neden oldu" dedi. Rahimi saldırganın 2 çocukla binaya girdiğini iddia etti. Ancak olay anına ilişkin görüntülerde saldırganın bir otomobille elçiliğe geldiği ve yanında çocuk olmadığı görüldü. Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

SALDIRIYA İLK TEPKİ TÜRKİYE'DEN GELDİ

Saldırıya ilk tepki Türkiye'den geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile telefonla görüştü. Saldırıyı en güçlü biçimde kınadı. Çavuşoğlu, "Can Azerbaycan'ın yanındayız" mesajı verdi.

TAHRAN EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Silahlı saldırının ardından Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi'nin görevden alındığı aktarıldı. Tahran Emniyet Müdürlüğüne Elburz Emniyet Müdürü Abbas Ali Muhammediyan getirilirken Rahimi de Ekonomik Güvenlik Polisi Başkanı olarak atandı.

Öte yandan İran resmi ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'nin Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendirmek için görüştüğünü duyurdu..

Editör: TE Bilisim