Mavi bir takım elbise giyen ve kırmızı kravat takan eski ABD Başkanı, Mar-a-Lago'daki ikametgahının FBI tarafından ayrı bir soruşturmayla ilgili olarak basılmasından iki gün sonra New York Başsavcısı Letitia James'in sorgulamasıyla yüzleşmek üzere Trump Tower'dan ayrılırken görüntülendi. Sahibi olduğu Trump Tower'dan çıkarken kendisini bekleyen gazetecilere el sallayan Trump, etrafındaki gizli servis ve özel korumalardan oluşan geniş güvenlik ekibi ile Başsavcılığa hareket etti.

Soruşturmayı yürüten New York Başsavcısı Letitia James'in ofisine ulaşan Trump, ifade vermeyi sürdürüyor. New York Başsavcısı Letitia James, Trump Organization isimli şirkete ait gökdelenler ve golf sahaları gibi varlıkların değerinin 10 yıldan fazla süredir finansal tablolara yanlış yansıtılarak vergi kaçırıldığını iddia ettiği soruşturma kapsamında Trump ve çocuklarını ifade vermeye çağırmıştı.

Trump sorgusunda susma hakkını kullandı

Donald Trump, ticari uygulamalarıyla ilgili soruşturmada yeminli sorguya çekildiğinde soruları yanıtlamayacağını doğrulayarak New York Başsavcısı Letitia James'in 'kendisine, ailesine ve şirketine yönelik siyasi saldırısını' eleştirdi. Daily Mail gazetesi tarafından özel olarak elde edilen bir açıklamada eski ABD Başkanı, James'in "Trump'ı Al ve Yok Et" politikası üzerinde kampanya yürüttüğünü ve soruşturmasının bir cadı avından başka bir şey olmadığını ileri sürdü. Ayrıca avukatının tavsiyesi üzerine Manhattan'da sorgulandığında "yanlış bir şey yapmadığı" konusunda ısrar edeceğini doğruladı. Trump ayrıca, 'New York on yıllardır gördüğü en kötü cinayet, uyuşturucu ve genel suç oranıyla karşı karşıyayken', kadının kendisine odaklanmasını eleştirdi.

Trump sorgusunda susma hakkını kullandı

"Suçlular New York'un kaldırımlarında kol geziyor, ateş ediyor, insanları kesiyor ve yaralarken, o ve ofisi zamanlarının ve paralarının büyük bir kısmını "Trump" kan davasına harcıyor" dedi.

SUSMA HAKKINI KULLANDI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, mülklerinin değerleri konusunda açılan soruşturma çerçevesinde New York'taki Trump Tower'dan ayrılarak New York Başsavcısı Letitia James'in ofisine geldi. Yemin altındaki sorgusunda soruları yanıtlamayı reddettiğini açıklayan Trump, ABD Anayasasının 5’inci ek maddesi bağlamında kendi aleyhine tanıklık etmeyi reddettiğini ifade etti. Trump, “Bir keresinde ‘Masumsan, Beşinci Değişikliği neden kabul ediyorsun?’ diye sordum. Şimdi bu sorunun cevabını biliyorum. Aileniz, şirketiniz ve çevrenizdeki tüm insanlar, avukatlar, savcılar ve sahte haber medyası tarafından desteklenen, asılsız, politik olarak motive edilmiş bir cadı avının hedefi haline geldiğinde, başka seçeneğiniz yok. Buna göre, avukatımın tavsiyesi üzerine ve yukarıdaki tüm nedenlerle ABD Anayasasının her vatandaşa tanıdığı haklar ve ayrıcalıklar kapsamında soruları yanıtlamayı reddettim” dedi.

New York Başsavcısı James, Trump Organization isimli şirkete ait gökdelenler ve golf sahaları gibi varlıkların değerinin 10 yıldan fazla süredir finansal tablolarda yanlış yansıtıldığını iddia ettiği soruşturma çerçevesinde Trump ve çocuklarını ifade vermeye çağırmış ancak Trump ve avukatları her seferinde karara itiraz ederek başsavcılığın istediği belgelerin kendilerinde bulunmadığını söylemişti.

“Muz Cumhuriyeti”

Trump sosyal medya platformu Truth Social'da ifade vermeden önce yaptığı açıklamada, mülklerinin yemin altında sorgulanacağını doğrulamış, “ABD tarihindeki en büyük cadı avının devamı için ırkçı New York Başsavcısını göreceğim. Büyük şirketim ve ben her taraftan saldırıya uğruyoruz. Muz cumhuriyeti" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim