Dünyada elektrik kesintisi ne zaman olacak? Sorusu, bilim insanlarının güneş patlaması veya güneş fırtınası adını verdikleri olayın yaşanmasına dair açıklamalarıyla gündemde. Güneş fırtınası nedeniyle dünyada 100 yılda bir yaşanan elektrik kesintisinin tarihi araştırmacılar tarafından belirlendi. Güneş fırtınasının, dünya genelinde elektrik kesintilerine sebep olabilecek güçte bir doğa olayı olduğu vurgulanıyor.

DÜNYADA ELEKTRİK KESİNTİSİ OLACAK MI? 

2021 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nin MWare ile birlikte düzenlediği bir araştırmaya göre, Güneş'te yaşanacak süpersonik patlamaların Dünya üzerinde geniş bir manyetik dalga oluşturabileceği ve birçok elektronik cihazın bozulmasına neden olarak bir 'internet kıyameti' yaşatabileceği belirtilmişti. Güneş fırtınasıyla ilgili olarak beklenen tarih, önceki tahminlerden önce, yani 2024 yılı başlarında gerçekleşebilir.

gunes-fırtınasi-gunes-patlamasi-14

Dünya genelindeki elektrik altyapısını etkileyebilecek bu potansiyel olayın ardından, kalp pilleri gibi hayati öneme sahip cihazların etkilenebileceği ve bağlantılı sistemlerin siber saldırılara açık hale gelebileceği belirtiliyor.

gunes-fırtınasi-gunes-patlamasi-15

Güneşin devamlı nükleer füzyon reaksiyonları sonucunda ortaya çıkan enerjinin, dünya üzerinde geniş bir manyetik dalga oluşturabilecek süpersonik patlamalara neden olabileceği belirtiliyor. Beklenen güneş fırtınası, 2024 yılı başlarında haftalar sürecek büyük bir elektrik kesintisine yol açabilir, bu da dünya genelinde telefonlar, tabletler, saatler ve bilgisayarlar gibi birçok elektronik cihazı etkileyebilir.

gunes-fırtınasi-gunes-patlamasi-9

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş fırtınaları, güneşin yüzeyinde meydana gelen patlamalardan kaynaklanan yüksek enerjili parçacıkların uzaya fırlatılması olaylarıdır. Bu parçacıklar, Güneş rüzgarını oluşturarak Güneş Sistemi boyunca yayılırlar. Güneş fırtınalarının Dünya'ya etkileri arasında manyetik fırtınalar, güneş radyasyonu, radyo iletişiminde kesintiler, GPS sistemleri üzerinde etkiler, güç şebekelerinde sorunlar ve aurora oluşumu bulunmaktadır.