Meme kanseri üzerinde farkındalık oluşturmak için halkı bilgilendiren Düzce Sağlık Müdürlüğü, dünyada en sık izlenen ilk on kanser hastalıkları arasında ilk sırada yer alan meme kanseri konusunda kadınları uyarıyor.

Düzce Sağlık Müdürlüğünde görevli ekipler, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Çilimli Devlet Hastanesinde açılan stantla kadınlara bilgi veriyor. Stantta meme kanserinin belirtileri, risk faktörleri, tanı ve tedavi yöntemleri, meme kanserinden korunarak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirmekle ilgili detaylı bilgilendirme yapılıyor.

Uzmanların yaptığı bilgilendirmede Türkiye'de ve dünyada kadınlarda en çok görülen ve en çok ölüme yol açan hastalığın meme kanseri olduğu belirtiliyor ve en sık izlenen ilk on kanser arasında meme kanserinin ilk sırada yer aldığının altı çiziliyor.

Uzmanlar bilgilendirmede şunları kaydediyor:

"Meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkar. Türkiye'de meme kanseri her 4 kadın kanserinden biri olmaya devam ediyor. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, şimdilerde Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen tarama programları sayesinde erken teşhis ediliyor ve bu sayede erken tanı oranlarımızda artış sağlanıyor. Erken evrelerde tespiti gerçekleştirilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı oluyor hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artıyor. Bu nedenle, gerçekleştirilen toplum tabanlı taramalar yoluyla kadınların muhtemel bir meme kanseri gelişimi hâlinde kanser gelişimini erken evredeyken tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı vefat hızını düşürmek mümkün oluyor."

Kaynak: İHA