Dünyanın ilk insansı robot sanatçısı olarak bilinen Ai-Da, Alan Turing'in portresini yaparak tarihe geçti. "A.I. God. Portrait of Alan Turing" adlı eser, New York'taki Sotheby’s müzayede evinde 1,32 milyon dolara satıldı. Ön tahminlerin çok üzerinde bir fiyatla satılan bu eser, 120.000 ila 180.000 dolar arasında bir değer biçiliyordu. Ai-Da, dünyanın en gelişmiş robotlarından biri olup, Alan Turing’in bir fotoğrafına bakarak bu etkileyici portreyi oluşturdu.

GELİŞTİRİLME SÜRESİ 2 YILI BULDU

Ai-Da, iki yıl süren bir geliştirme sürecinin ardından, robot uzmanları, sanatçılar ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından tasarlandı ve yapay zeka teknolojisinin ilerlemesiyle sürekli güncelleniyor. Eserin satışında 27 teklif verildi ve Sotheby’s müzayede evi, bu satışın modern ve çağdaş sanat tarihindeki önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

544565

AMAÇ TEKNOLOJİYLE DİYALOG

Ai-Da, robot sanatçısının yaptığı eserin temel amacının, yeni teknolojilerle ilgili bir diyalog yaratmak olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Alan Turing'in portresinin, izleyicilere yapay zeka ve bilgisayar teknolojilerinin etik ve toplumsal sonuçlarını sorgulama fırsatı sunduğunu ifade etti. Turing, Nazi Almanyası'na karşı savaşta kritik bir rol oynamış ve yapay zekanın geleceğine dair önemli sorular ortaya koymuş bir figürdür.

"BÜYÜLEYİCİ VE ETKİLEYİCİ"

Ai-Da'nın portresi, Turing'in "yapay zekayı yönetme" konusundaki karşılaştığı zorlukları simgeliyor. Tasarımcı Aidan Meller, Ai-Da’nın eserini "soluk tonlar ve kırık yüz hatları" ile bu zorlukları yansıttığını belirtti. Eserin büyüleyici ve etkileyici olarak tanımlanmasının yanı sıra, yapay zekanın gücünü kullanma şeklimizi ve küresel yarışta bizi nereye götürebileceğini sorgulamaya devam ettiği ifade edildi. Ai-Da, daha önce verdiği bir röportajda hayal gücünden mi resim yaptığı sorusuna, "Gördüğümü boyamayı seviyorum. Sanırım hayal gücünüz varsa hayalden de boyayabilirsiniz" şeklinde yanıt verdi.