Sorulara tek tek ve hızlıca cevap verelim: Duru Sabun İsrail malı mı? Hayır. İsrail malı değil. Duru Sabun Türk malı mı? Evet. Türk malı. Duru Sabun hangi ülkenin? Türkiye’nin. Duru Sabun nerenin malı? Türkiye’nin yüzde 100 yerli ürünü. Duru Sabun kimin? Mehmet Rıfat Evyap’ın. Firma yüzde 100 yerli sermaye ile kuruldu ve yine yüzde 100 yerli ve milli bir marka olarak Türkiye pazarında yüzde 30’luk satış oranını koruyarak yoluna devam ediyor.

Türk şirketi EVYAP'ın Duru, Fax, Arko ve Activex markaları bulunuyor.

GAZZE’DE CAN KAYBI 13 BİNİ GEÇTİ

İsrail ordusunun hava saldırıları sebebiyle Gazze'de 5500’ü bebek ve çocuk, 3500’ü kadın olmak üzere en az 13.000 kişi hayatını kaybetti. 30.000’den fazla insan yaralandı. Gelen kayıp ihbarları sebebiyle enkaz altında 4000'i bebek ve çocuk, 6000’den fazla insan olduğu tahmin ediliyor. Çok sayıda ailenin topluca ölümü sebebiyle ihbarı yapılamayan binlerce insan olduğu düşünülüyor. An itibariyle aslında can kaybının 20.000’in üzerinde olduğunu söylemek bile mümkün.

Acı tablo bu iken, Gazze’de yürüttüğü katliamla savaş ve insanlık suçu kategorisindeki tüm suçları 44 günde işleyen İsrail’e karşı uluslararası toplumun elinden gelen tek ve belki de en önemli şey İsrail ve ABD mallarını boykot etme kararı. Türkiye’de güçlü şekilde ilerleyen boykot sebebiyle vatandaşlar aldıkları malların hangilerinin İsrail, hangilerinin ABD, hangilerinin Türk malı ya da başka ülkelere ait olduğunu öğrenmek istiyor.

DURU SABUN

Duru Sabun, Türkiye piyasasının yüzde 30 gibi çok büyük bir hacmini elinde tutuyor. Yani neredeyse her 3 Türk ailesinden biri evine Duru Sabun alıyor. Bu nedenle Türk kamuoyu Duru Sabun’un İsrail malı mı, Türk malı mı, ABD malı mı olduğunu sorguluyor. Duru Sabun tabii ki yüzde 100 Türk malı. Yani gönül rahatlığıyla evlerde kullanılabilecek bir marka.

1980 yılında Türkiye merkezli kurulan kişisel bakım ve temizlik ürünleri markası Duru’nun sahibi, Türkiye'nin en büyük kimyasal sanayi kuruluşlarından biri olan Evyap. Evyap, aslında 1977 senesinde Türkiye’de kurulmuş ve Türkiye iç pazarına sabun, deterjan, kişisel bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri üreten bir şirket.

Türkiye'de tercih listesinin başında bulunan Duru; sabun, yağ, gliserin, şampuan, duş jeli, vücut losyonu, kolonya ve benzeri çok sayıda kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra, deterjan, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve temizlik ürünleri de üretiyor.

DURU’NUN KURUCUSU

Türkiye'nin yüzde 100 yerli markası Duru, Türk iş adamı Mehmet Rıfat Evyap tarafından 1967 senesinde kuruldu. Aslında kökenine inildiğinde tarihin daha eski olduğu görülüyor. Duru, 1927 yılında Erzurum’da ufacık bir atölyede ama büyük hayallerle kurulan bir başarının hikayesini barındırıyor.

Sabun, diğer temizlik ve kişisel bakım ürünleri alanında uzman Evyap, Türkiye pazarında yüzde 30'luk bir satış payının da sahibi. Yurtdışında ise sabun kategorisinde Duru sabunlarının ve şampuanlarının, Arko ve Fax markalarıyla birçok ülkede güçlü bir varlığı bulunuyor. Bu ülkeler arasında Azerbaycan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Romanya, Polonya, Moldova gibi ülkeler bulunuyor.

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olarak öne çıkan Evyap, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde 10'un üzerinde üretim tesisinde faaliyet gösteriyor.

EVYAP'IN KATI SABUN MARKALARI

• Duru

• Fax

• Arko

• Activex

EVYAP'IN SIVI SABUNLARI

• Duru

• Fax

• Activex

EVYAP'IN DUŞ JELİ

• Duru

Editör: Mevlüt Peker