Milyonların gözü, kulağı Temmuz ayında yapılacak olan zamda. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki son kabine toplantısının ardından asgari ücrete ilişkin kritik açıklamalarda bulunmuştu. “Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlıyor” ifadelerini kullanan Erdoğan, milyonların odağını Komisyona çevirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına ilişkin, "Vaat ettiğimizi yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu perspektif gerçekleşecektir" ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca Akbaşoğlu, "Asgari ücret memur maaşı ile ilgili açıklamalarımız vardı. Bunları teklife dönüştürmek sureti ile bunları halledeceğiz. Temmuz ayında yasalaştığına şahitlik edeceğiz" açıklamasında bulunmuştu. Peki, 2023 yılının asgari ücreti ne kadar olacak? Asgari ücret ne zaman belli olacak? İşte, 2023 asgari ücret ara zammından sıcak gelişmeler…

KURDAKİ HAREKETLİLİK FARKLI TUTARLARI GÜNDEME GETİRİYOR!

Döviz kurundaki hareketlilik hız kesmeden devam ediyor. Yılbaşındaki 455 dolar seviyesini koruyabilmek için bile asgari ücretin en az 10 bin 600 lira olması gerekiyor. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise seçim öncesi yaptığı açıklamalarda asgari ücretin yaklaşık 500 dolar olacağını ifade etmişti. Döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle, 500 dolar Salı günkü kurla 10 bin 800 lirayken dünkü kurla 11 bin 600 lira oldu. Kurdaki oynamaların bu şekilde devam etmesi durumunda çok farklı asgari ücret tutarları da gündeme gelebilir.

KOMİSYONDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Temmuz ayı asgari ücret zammı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er kişi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan komisyon asgari ücreti belirlemede kritik rol oynayacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret 2023 Ocak ayında brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlenmişti. Yeni rakamın işverene aylık maliyeti 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu. Asgari ücret zammının ise ne zaman açıklanacağı henüz belli değil.

Editör: TE Bilisim