Hükümet kanadından gelen mesajların ardından asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılacağına kesin gözüyle bakan milyonlarca çalışan artık asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını merak ediyor.

ASGARİ ÜCRETLİYE DE YÜZDE 45 ZAM OLUR MU?

Kamu işçisine yapılan zammın ardından milyonlarca asgari ücretlinin gözü temmuz ayında yapılacak ara zamma çevrildi. Kamu işçisine yapılan yüzde 45’lik zam eğer asgari ücrete uygulanırsa asgari ücret de 8,500 liradan 12 bin 325 liraya yükselecek.

BAKAN DOLAR ÜZERİNDEN RAKAM VERDİ

Döviz bazında karşılaşma yapanlar da var. Aralık ayında asgari cüret 455 dolar seviyesine getirilerek 5 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Asgari ücretin dolar bazında yükseltilmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında yapılacak zam için kendi yaklaşımını açıkladı. 500 dolar civarında olacağı sinyalini veren Bakan Bilgin, satın alma gücü paritesini ve reel kayıp dikkate alınarak asgari ücretin belirleneceğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR OLURSA…

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı senaryo gerçekleştiği takdirde yani asgari ücret 500 dolar seviyesine çıkarılırsa bugünkü kur üzerinden yapılan hesaplamaya göre, asgari ücret temmuz ayında 8 bin 500 liradan 9 bin 758 liraya yükselecek.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Şuanda gündemde konuşulan senaryolar böyle iken asgari ücrete ilişkin net rakamın ortaya çıkması için gözler 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerden sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olacak. Haziran ayında toplanacak olan komisyon, 1 Temmuz-31 Aralık 2023 arasında geçerli olacak olan asgari ücret için karara varacak.

Editör: TE Bilisim