Ekran Haber’den Fatmanur Duman’ın haberine göre korona virüs pandemisi birçok sektörü kötü etkiledi. Bu sektörlerden birisi de ayakkabı sektörü. 9 ayda 620 Milyon dolarlık deri ayakkabı ihracatı yapan Türk üreticiler ve ihracatçılar, pandemiden sonra sektördeki ivmeden memnun. Ayakkabı ihracatında adını duyurmuş olan Özcan Demir konuya ilişkin “mali verilerimize bakıldığında yıllık 60, 70 milyon TL bazında bir dövizi ülkeye sokuyoruz” dedi. 


“Üretici firmalar ciddi bir mali zorluktan çıktılar”

Özcan Demir: “Biz şu an tamamen ihracat odaklı çalışıyoruz. İhracat alanında çalışırkende, bürokrasi temelli bir zorluk çekiyoruz. Gümrük vergileri, teminatlar, gümrükten mal çekmek ya da göndermek gibi konularda zorlanıyoruz. Pandemi sürecinde ise sektörel olarak ciddi anlamda zorlandık, özellikle üretici firmalar epey zorlandı. Ticaret yapan firmalardan ziyade üretici firmalar ciddi bir mali zorluktan çıktılar yeni yeni. Siparişler şu an arttı tabii ki ama o süreç içerisinde devlet firmayı destekleyici herhangi bir hamle göstermedi. Biz ihracatçı bir firmayız ama daha çok üretim yapabilmek ya da daha çok üretim sağlayabilmek için devletten herhangi bir katkı ya da destek alamıyoruz. İster istemez bir mali yük içerisinde oluyoruz ve bir noktada desteğe ihtiyacımız oluyor.”


“Mali verilerimize bakıldığında yıllık 60, 70 milyon TL bazında bir dövizi ülkeye sokuyoruz”

“Bizim yıllık ciromuz geçen yıl 60 milyondu, bu yıl ise 80 milyonu hedefliyoruz. Her ay 2 milyon çek ödemem ve 4 milyon TL kadar nakit ödemelerimiz oluyor. Biz daha Fazla istihdam ve daha fazla ihracat yaparak ülkemiz ekonomisine ciddi katkılarda bulunmak isteyen vatansever iş adamlarıyız. Devlet bankalarını burada yanımızda görmek istiyoruz. İhracat yapan firmalarımızın mali verilerine bakıp finansal desteklerin Prosedürü daha kolay olması gerektiğini düşünüyoruz. İmza karşılığı kredi limitlerinin açılmasını istiyoruz. Burada bize en büyük yardımı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız yapabilir. Kendilerinden ricam üretimi özellikle ayakkabı üretimi desteklemeleridir. Ülkemiz ayakkabı üretiminin dünyada merkezi olma yolunda hızla ilerlerken ve birçok dünya markası ülkemizde ayakkabı ürettirecek tesisler ararken, bizim gibi üretici firmalara verilecek bu destek Türkiye ekonomisine büyük kazançlar sağlayacaktır. Devlet en azından kendi bankaları aracılığıyla, bu kadar ciro yapan firmalara bir kredi limiti verse hem ciro hem istihdam yükselir. Mali verilerimize bakıldığında yıllık 60, 70 milyon TL bazında bir dövizi ülkeye sokuyoruz ve bu en neticede çok ciddi bir rakam. Biz bunu sektörel olarak daha da arttırabiliriz ama herhangi bir taahhüt ya da destek göremediğimiz için risk alamıyoruz. Şu an çalışan sayımız bir kenara, sadece yan sanayiye verdiğim destekle çalışan sayısı 2000 kişi. Sektörde ciddi bir çalışan sirkülasyonu var zaten bir sürü kişi ekmek yiyor ama dediğim gibi sektör olarak herhangi bir destek ya da arka alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim