Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, HAK-İŞ ziyaretinde açıklamalarda bulundu:

Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı:

"Bu sadece tek araç değildir. Toplu sözleşmelerimiz önemli araçlardır. Kamu çerçevesi protokolü çok önemlidir. O bizim çalışanlara karşı başka sorumlulukları sağlayan bir protokoldür. Bütün kamuyu bağlayıcıdır. Türk milletinin yetki verdiği bizim imzamız var. sosyal paydaşlarımızın vardığı bir uzlaşma anlaşmasıdır. 

ASGARİ ÜCRET VE EYT MESAJI!

Sorunların çözülmesi bizim sosyal politikalarımızın kapsamını derinleştirecektir. Önümüzdeki aralık ayında asgari ücreti değerlendireceğiz. Yeni bir değerlendirme sonucunda kararımızı açıklayacağız.

3600 düzenlemesi ile kamu personeli arasında yaklaşık 6.5 milyon çalışanı kapsayacak önemli bir düzenlemeye imza attık.

'ÇÖZÜM AŞAMASINA GELDİK'

EYT kapsamı 99 öncesi işe alınmış olanların karşılaştığı bir emeklilik sorunudur. Yaşla ilgili bir problemdi onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. Türk kamuoyu ile paylaşacağız. Şunu özellikle vurgulamak isterim acil olan sorunların çözülmesi gerekir. Mesela geçici işçiler sorunu. Bunu çözeceğiz.

Onun dışında 696 ile ilgili geçen işçilerin problemleri var. Onların çözülmesi daha kolay. O konuda hazırlıklarımız tamamlandı. Orada başka bir sorun da var. 1 milyon işçi geçti. O günkü şartlarda 90 bin işçi kapsam dışında kaldı. Onlara kadro verilmesi konusunda çalışmalarımızı tamamaldık. Belli bir aşamadan sonra uygulamaya konulacağını söylemek isterim.

Türkiye dünyanın yaşadığı krizlerin etkisi altında ama aynı zamanda krizlerin aşılması, dünyanın karşı karşıya kaldığı savaşın eklendiği tabloda Türkiye insanlık için çok önemli adımlar attı.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler'de (BM) Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri oldu. Türkiye'yi BM'de yıldız haline getiren mesele Türkiye'nin oynadığı roldür."

SÖZLEŞMELİYE KADRO NE ZAMAN?

Sözleşmeli personele ilişkin sayn Vedat Bilgin açıklama yaptığında "Biz hak tanıyacağız" demişti. Yani kişi sözleşmeli personelden kadroya geçebilir demişti. Bunun manası aslında şuydu; Bazı meslek kollarında kamu, iktisadi teşebbüslerinde daha yüksek maaş alınabiliyor. Kişi eğer kadroya geçerse daha düşük maaş alacak ama sözleşmelilerin çakılı kadro olarak tabir ettiğimiz yani bir yerden bir yere değiştirme, tayin hakları, çocuk doğum hakları olmadığı için sözleşmeli personel normal memur gibi hak sağlayamıyordu kendine.

Kişiler yan yana çalışma arkadaşları çalışıyor bir kişi bin lira fazla diğeri bin lira daha düşük maaş alıyordu ve bu büyük bir sorundu. Buna ilişkin de zaten çalışmada sona gelinmişti. Sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla beraber 90 bin kişinin kadroya alınmasıyla alakalı da sayın Vedat Bilgin açıklama yaptı. O 90 bin kişi de buna ilişkin bir haber bekliyordu.

ASGARİ ÜCRETLİLER

Bizim tahminimiz 7 bin liralar seviyesinden daha fazla olması. Neden? Sene başında 2022 yılında ocak ayında bir yenileme yapıldığı zaman 2825 liradan 4253 TL'ye yükseltildi. O zaman reelde oluşan sayın Vedat Bilgin'in söylediği gibi enflasyon yüzde 34'tü ama yüzde 50'lik bir artış yapıldı.

Yine aynı şekilde temmuz ayında da asgari ücrete zam yapılması söz konusu oldu ve zamn yapıldığı 5500'e yükseltildiği zaman yüzde 30'luk bir artış yapıldı. Ama yine hatırlatalım. Bu bir artış değil. Bu önceki yılın enflasyonun düzeltilmesi. Yani artış yapıldıktan sonraki ayların ilişkin enflasyonu düzeltmesi değil.

Asgari ücretli, sabit dar gelirli ve sabit orta gelirli kısım şu anda en çok ezilen kısım. Enflasyonla hayat pahalılığı üzerinde.

Sayın Cumhurbaşkanı yeni asgari ücreti açıkladığı zaman şu ifadeyi kullanmıştı; Bu temmuzda yapılan ara bir düzeltme. Yüzde 30'luk zam ama biz asıl zammı 1 Ocak 2023'te yapacağız." demişti.

Şu anda da TÜİK verilerine göre; diğer kanalların, şirketlerin belirlediği enflasyon beklentilerine göre gerçekleşecek enflasyon yüzde 33-34 civarında. Ancak asgari ücretlinin ve diğer çalışanların da etkinlendiği için asgari ücret rakamı yüzde 40'lar seviyesinde bir artış yapılması bekleniyor. Eğer yüzde 40'lık artış yapılırsa 7 bin 700 TL civarında olur. Yüzde 35 civarında olursa 7 bin 425 civarında olur.

Editör: TE Bilisim