EMEKLİ OLMADAN KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR? Yasalar imkan tanıyor ancak kritik ayrıntıyı herkes bilmiyor
Emekli olmadan kıdem tazminatı almak mümkün. Ancak yapılan kritik hatalar emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almanın yolunu kapatabilir. Peki, emekli olmadan kıdem tazminatı nasıl alınır? Hangi şartlar gerekli? Nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

İş hayatında yer alan milyonlarca kişi emekli olacağı ve kıdem tazminatını alacağı günü heyecanla bekliyor. Ancak uzmanlar çalışanların belirli prosedürleri izlemesi halinde emekli olmadan da kıdem tazminatı alabileceğine dikkat çekiyor…

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç kıdem tazminatına ilişkin soruları cevapladı. Bu sorular içinde en çok dikkat çeken ise kıdem tazminatı konusu oldu. Kıvanç yaptığı açıklamada 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, emeklilik koşullarını yaş dışındaki kriterlerle yerine getiren çalışanların, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanabildiklerine dikkat çekti.

Ancak, çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için belirli prosedürlerin izlemesi ve koşulları eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kıdem tazminatı almak sadece hayal olarak kalıyor. İşte bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar…

EMEKLİ OLMADAN KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?
Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle prim gün sayısının tamamlanması gerekiyor. Ancak bu sayı sigortalının çalışmaya başlama tarihine göre değişiklik gösteriyor.

Örneğin, 1999 yılı itibariyle sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor.
Diğer yandan 2008 ve sonrasında sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için ise 7000 prim günü tamamlandığında yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirmiş sayılıyor.

Bu durumda, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurularak kıdem tazminatı yazısı alınması mümkün. Kişinin sigortalı çalışmaya başladıktan sonra, emeklilik için gerekli olan kıdem tazminatı yazısının Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınması gerekiyor. Bu yazı, işverene verilmeden işten ayrılmak ise kıdem tazminatının kaybına yol açabiliyor.

EMEKLİLİKTE YAŞI DOLDURMANIN ÖNEMİ
Prim gününü tamamladıktan sonra emekli olmak için yapılması gerekenler de çalışanların sıkça araştırdığı konular arasında yer alıyor. Ahmet Kıvanç bu konuya ilişkin açıklamasında ise çalışanın 7000 prim gününü doldurması durumunda emekli olabilmek için için belirli bir yaşa gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Günümüzde Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde emekli olabiliyor. Bu asgari sürelerin tamamlanmasının ardından, çalışmaya devam edilmesi halinde emekli aylığı artış gösteriyor. Kısaca yaşı gelip hemen emekli olmak isteyenlerin emekli aylıkları, prim gün sayısını dolduranlara göre daha düşük oluyor.

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU YANLIŞ YAPAN NE OLACAK?
Kıvanç’a yöneltilen sorular arasında 2024 yılında emeklilik başvurusu yapan ancak eksik prim günü bildirilen bir çalışanın durumu da vardı. Uzman isim, prim günlerinin eksik görünmesi gibi durumlarda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda emeklilik başvurusunun 2024 yılında yapılması halinde 2025 yılında yapılacak başvuruya göre emekli maaşlarında önemli bir fark olacağının da altını çizdi.

EYT YASASINDAN ÖNCE GEÇ EMEKLİ OLANLAR İÇİN YENİ DÜZENLEME BEKLENTİSİ
Ahmet Kıvanç EYT yasasının çıkmadan önce geç emekli olanlar için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da cevap verdi. Herhangi bir düzenleme girişimi olmadığına vurgu yapan Kıvanç, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan birçok kişinin yaş koşulunu bekleyerek geç emekli olduğunu hatırlattı. Geçmişte yaş koşulunu tamamlayamadığı için geç emekli olanlar adına şu anda herhangi bir düzenleme planlanmadığını kaydetti.