Milyonlar zamlı maaşları için Temmuz ayını bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) enflasyonu yüzde 12,52 olarak açıklamıştı. İlk çeyrekle birlikte ikinci çeyrekte (Nisan-Mayıs-Haziran) oluşacak aylık enflasyon oranları Temmuz ayındaki yeni maaşları belirleyecek.

MİLYONLARIN YENİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketinde enflasyon tahminini açıkladı. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre; Nisan’da yüzde 2,65, Mayıs’ta yüzde 2,46 ve Haziran’da yüzde 2,61 enflasyon bekleniyor.

EMEKLİ VE MEMURA İLK ZAM SİNYALİ

Böylece Temmuz ayında emekliye yüzde 21,43, memura ise yüzde 19,18’lik zam sinyali geldi.

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme kapsamında Temmuz ayında yüzde 6 zam ve ilk 6 ayda yüzde 8’lik oran aşıldığı için enflasyon farkı alacak. Merkez Bankası’nın ikinci çeyrekteki tahminlerinin tutması halinde en düşük memur maaşı 11 bin 836 liradan 14 bin 106 liraya çıkacak. En düşük emekli memur maaşı ise 7 bin 901 liradan 9 bin 417 liraya yükselecek.

TEMMUZ’DA REFAH PAYI BEKLENTİSİ

Ocak ayında memur ve emeklinin zam oranına refah payı da eklenerek artış oranı yüzde 30’a tamamlanmıştı. Milyonlarda Temmuz ayı için de refah payı beklentisi oluştu.

Öte yandan en düşük emekli maaşı da geçtiğimi günlerde 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. Ancak Temmuz maaşı 7 bin 500 lira üzerinden değil kök maaş üzerinden hesaplanacak.

Editör: TE Bilisim