ERKEN EMEKLİLİK KAPISI KAPANIYOR! SGK’dan o işçilere kötü haber geldi
Birçok meslekten işçilere kötü haber geldi. SGK tarafından yürütülen yeni çalışma erken emeklilik hayallerini suya düşürdü. Kurum, aşçıdan çaycıya birçok meslek gruplarının yıpranma payı ile erken emeklilik hakkını sona erdirdi. İşte ayrıntılar…

Her yıl milyonlarca işçi yıpranma payı ile erken emekli olabiliyor. Farklı meslek gruplarındaki çalışanlar işlerinin doğası gereği diğer çalışanlara göre daha fazla risk ile karşı karşıya kalıyor. Bu da onlara erken emeklilik hakkı ile bir bakıma avantaj sağlıyor. Ancak SGK’nın hayata geçireceği yeni düzenleme ile birçok meslek yıpranma payı ile emeklilik imkanını kaybedecek…
YIPRANMA PAYI NEDİR, KİMLER YIPRANMA PAYINDAN FAYDALANABİLİR?
Halk arasında yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammı ile bazı meslek gruplarında çalışanlar erken emeklilik imkanı elde edebiliyor. İşlerinin doğası gereği normalden fazla risk ile karşı karşıya gelen çalışanlar bu kapsamda yer alıyor.
Riskli meslek gruplarına bakıldığında ise SGK mevzuatına göre, askerler, polisler, maden işçileri, gazeteciler, sağlık çalışanları, ağır sanayi işçileri, cezaevi görevlileri ve itfaiyeciler yıpranma payı alan meslekler arasında yer alıyor.
Bu mesleklerde sigortalı olarak görev yapanlar için her 3600 gün (yaklaşık 10 yıl) için emeklilik yaşından 3 yıla kadar indirim uygulanabiliyor.
YOLSUZLUKLAR YENİ DÜZENLEMEYİ GETİRDİ
Görüldüğü üzere hayati risk taşıyan, çalışanlarının normalden fazla yıpranmasına yol açan bu melek grupları erken emeklilik hakkı elde ederken yapılan yolsuzluklar yeni bir düzenlemenin yolunu açtı.
Zira Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan denetimlerde bazı işeverenlerin tehlikeli iş kapsamında olmayan çalışanlarını bile risk grubuna alarak yıpranma payına dahil ettiği görüldü.
SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre;
- Sekreter,
- Bekçi,
- Aşçı,
- Danışman,
- Çaycı ve
- Hizmetli gibi mesleklerde görev yapan elemanların yıpranma payının çerçevelerini gösteren kanunun 40. Maddesi kapsamında olmamasına rağmen öyle imiş gibi gösterildiği tespit edildi.
UYGULAMA BAŞLADI!
Yapılan denetimler ve tespit edilen yolsuzlukların ardından SGK, 17 Nisan 2025 tarihli ve 115555274 sayılı genel yazı ile önemli bir düzenlemeye gitti. Bu tarihten risk unsuru taşımayan meslek grupları için sisteme yıpranma payı bildirimi yapılamayacak.
Hayata geçirilen yeni düzenleme ile
- Riskli iş kapsamı dışındaki bildiriler sistem tarafından reddedilecek.
- İşverenler, çevrimiçi sistemde uyarı mesajı alacak.
- Meslek kodları otomatik olarak sistemden kontrol edilecek.
- Bilinçli yanlış bildirimler cezai yaptırımla karşılaşacak.
YIPRANMA PAYI KİMLER İÇİN DEVAM EDİYOR?
SGK tarafından güncellenen fiili hizmet süresi zammı uygulaması bazı meslekler için uygulanmaya devam edecek. Yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı kazanan temel meslekler ise şu şekilde sıralanıyor:
- Radyasyonla çalışan sağlık personelleri
- Maden işçileri
- Cezaevi infaz koruma memurları
- Askeri personel ve polisler
- Cam, çimento, döküm ve demir-çelik fabrikası işçileri
- Basın çalışanları
- İtfaiyeciler
YANLIŞ BİLDİRİM YAPANLAR CEZALANDIRILACAK
Sistemde oluşan açıkların kapatılması ve haksız rekabetin önlenmesini hedefleyen yeni düzenlemenin ardından SGK’nın yaptığı denetim ve kontrollerde yanlış ve hatalı bildirim yapan işverenler için birtakım yaptırımlar uygulanacak. Bu yaptırımlar ise şu şekillerde olacak:
- Geriye dönük prim iadesi talebi
- Yanlış bildirimin iptali
- Gerekirse adli süreç
- Ceza uygulaması ve teşvik iptali