Gelirleri maliyetini karşılamayınca süt üreticilerinin ineklerini kestirmesi et fiyatlarına olumsuz yansıdı. İnekler kesildiği için dana doğumu azaldı. Dana sayısının azalması da et fiyatlarının son 3 ayda yukarı yönlü değişmesine neden oldu.

KIYMA YİNE ZAMLANDI

Kırmızı etteki zam furyası Ocak ayından bu yana durmak bilmedi. Et fiyatlarına hemen hemen her gün zam gelirken Ocak’ta 180 lira olan dana kıymanın fiyatı 10 Nisan’da 310 liraya yükselirken hafta sonuna gelindiğinde ise 25 lira zamlanarak 335 lirayı gördü.

ZAM SONRASI FİYATLAR UÇTU

Kasaplar ise zamlar nedeniyle her 3 müşterinden birini kaybederken fiyatı zamlanan ürünler arasında kuşbaşı, kontrfile, anrikot ve bonfile de zamlandı.

Kuşbaşı: 365
Kontrfile: 390
Anrikot: 515
Bonfile: 615

“KIYMA BİN LİRA OLABİLİR”

Et fiyatlarına yaşanan artışın ardından Kasaplar Odası’ndan dikkat çeken bir tespit geldi. Kurban Bayramı’ndan sonra et fiyatlarındaki artış hızının bu şekilde gitmesi halinde kurban kalmadığı zaman bir iki senede beklenen fiyat artışının bir ay içinde gerçekleşeceğini belirten Kasaplar Odası’ndan yapılan tespitte kıymanın fiyatının 1000 liraya çıkacağı belirtildi.

ZAMA KARŞI ÇÖZÜM BUZAĞI ÜRETİMİ

Et fiyatlarındaki artışa karşı çözümün buzağı üretimine ağırlık vermek olduğunu belirten uzmanlar ise, mevcut durumun ise ithal et ile korunabileceğini belirtti.

REKABET KURUMU KIRMIZI ET İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan et fiyatlarındaki artışın ardından harekete geçen Rekabet Kurumu, Ramazan Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarında spekülatif fiyat artışı ya da arz kısıtlanması olup olmadığının tespiti için ön araştırma başlattı.

Editör: TE Bilisim