TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun "Enflasyon Raporu 2022-II" sunumu başladı. Kavcıoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Orta vadeli enflasyon tahminlerimize ilişkin açıklamalarda bulunacağım son olarak politikamızla ilgili genel bir değerlendirmede bulunacağım.

Çin’de artan vaka sayıları neticesinde alınan karantina önlemlerinin genişletilmesi arz sürecindeki bozulmayı derinleştirmektedir. Rusya Ukrayna arasındaki çatışmanın küresel büyüme görünümü üzerindeki riskleri artırmaktadır.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon tahminini açıkladı

Bölgesel çatışmaların tetiklediği güçlü arz şokları küresel ham madde fiyatlarında artış yaşanmıştır. Dünya genelinde çekirdek ve manşet enflasyon yüksek seviyelere ulaşmıştır.

"İYİLEŞMEKTE OLDUĞUNA İŞARET ETMEKTEDİR"

2021 yılının dördüncü çeyreğinde salgın sonrası normalleşmenin devamıyla iktisadi faaliyet güçlü seyretmiş ve 2021 büyümesi yüzde 11 olarak gerçekleşmişti. Üretim tarafında 4 çeyrekte yıllık büyümeye en fazla katkı hizmet ve sanayi sektöründe gelmiştir.  İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmektedir.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon tahminini açıkladı

İç talep bir miktar ivme kaybetmekle birlikte üretim dış talebin katkısıyla gücünü korumuştur. Sanayi üretimi ocak şubat mart döneminde bir önceki döneme kıyasla yüzde 2 oranında artmıştır. Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi kuvvetli bir artış kaydetmiştir.

"İSTİHDAM ARTIŞININ DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Sanayi üretimi uzun süredir devam eden arz kısıtlarına rağmen büyümeyi ve iş gücü piyasasını desteklemektedir. Yatırım harcamaları güçlü bir artış eğilimindedir.

Kapasite kullanım oranları bazı sektörlerde tarihsel ortalamaların üzerinde seyrediyor. Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL yatırım kredileriyle karşılanması önem arz etmektedir.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon tahminini açıkladı

Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye büyümesinin yapısı ihracat odaklı önemli bir dönüşüm yaşamaktadır.

KAVCIOĞLU'NDAN ENERJİ FİYATLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İhracatımız artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürmüştür. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükselmiştir.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ

Yabancı ziyaretçi sayısındaki artış eğilimi gücünü korumaktadır. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir.

Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecektir. Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretmiştir. 

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon tahminini açıkladı

Kredilerin üretim, yatırım ve ihracat için kullandırılmasına yönelik makro ihtiyati tedbirlerimizi kararlılıkla uygulamaktayız.

ENFLASYON MESAJI!

İlk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olmuştur.

İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Yurt içi enerji fiyatlarındaki gelişmeler de üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır. İç talep koşullarının ilk çeyrekte kısmen yavaşladığını görüyoruz.

Kredi kullanımında gözlenen yavaşlama 2022 yılı ilk aylarda yükseliş eğilimine girerek, iktisadi faaliyeti desteklenen unsurlardan biri oldu.

İlk çeyreğinde çıktı açığı göstergeler bir önceki çeyreğe göre yavaşlasa da pozitif bölgede kalmaya devam etmiştir."

Editör: TE Bilisim