Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mart ayına ait dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Muş konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: " Hali hazırda salgın nedeniyle aksayan tedarik zinciri iki ülke arasındaki savaştan ötürü darbe almakta ve ilave fiyat artışlarına neden olmaktadır.İhracat, ithalat, lojistikle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Çatışma bölgelerinde mahsur kalanlara insani yardımla her türlü destek verilmektedir.

Ticaret Bakanı Muş ihracat rakamlarını açıkladı - Baba Haber

"TİCARİ FAALİYETLERİ YOĞUNLAŞTIRDIK"

Sektör kuruluşlarımızla sürekli irtibat halinde ve arz güvenliği ile ilgili tedbirler alınmaktadır. Bölgemizde yaşanan bu savaşın ülkemiz ekonomisindeki etkilerinin asgari seviyede tutulmasını teminen Avrupa Birliği ile ticari faaliyetleri yoğunlaştırdık.

İhracatımız 2021 yılında yakaladığımız ivmeyi bu yıl da devam ettirdiğini görüyoruz. Mart ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19.8 artarak 22.7 milyar lira olmuştur. Bu rakam son zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamı olmuştur. Ocak ve şubat aylarında da en yüksek rakamları açıklamıştık.

Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 73.4 olurken, bu oran enerji hariç bakıldığında 4.3 puan artışla yüzde 95’e yükseldiğini görmekteyiz. Yıllık bazda güçlü bir ihracat performansı ortaya konuldu.

Ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduğunu ifade edebiliriz. 2022’nin devamında ihracatta yeni rekorlar oluşacağına inancımız tamdır.

"EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ"

235,6 milyar dolara ulaşan 12 aylık ihracat ile yıl sonu hedefimize emin adımlarla yürüyoruz.

Öncü göstergelerle ocak-mart döneminde ihracatımızın sergilediği performans 2022’nin güçlü büyümeye işaret ettiğini göstermektedir. Böyle bir ortamda ülkemizin üretimine hız kesmeden devam etmesi son derece anlamlıdır. Bakanlık olarak dünyanın içinden geçmekte olduğu bu zor zamanda ihracatçılarımıza destek olmak için var gücümüzle çalışmaktayız.

İhracatı Geliştirme A.Ş. faaliyete geçti, 22 milyar liralık kredi hacmi hedefleniyor. Sanayi üretim endeksinde de yıllık %7,6 artış gözlüyoruz."

Editör: TE Bilisim