Otomobil satışında yeni bir dönem başladı. Bankalardan kredi çekemeyenler otomobili senetle almaya başladı. Senetle satış sisteminde vade sayısı aracın fiyatına göre değişiyor. Yüzde 30 peşinat alınan sistemde galericiler ilk taksitini ödeyen müşteriye senedi galeri tarafından gönderiliyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

NTV’de yer alan habere göre; satın alınmak istenen aracın ekspertiz kontrolü yapıldıktan sonra müşteriyle birlikte notere gidiliyor. Satışın gerçekleşmesi için müşterinin üzerinde herhangi bir icra dosyası, müşteri hakkında açılan dava ve ödemelerde sıkıntı bulunmaması gerekiyor. Bu tür sorunların olmadığı müşterilere aracın devri noterde gerçekleştiriliyor.  

PEŞİNAT SONRASI AYLIK ÖDEME

Örneğin fiyatı 900 bin lira olan bir aracın peşinatını yani 270 bin lirasını ödeyen müşteri kalan kısmı için ise ödeme tarihini müşterinin belirlediği aylık senetler düzenleniyor. Senetler ödeme yapıldığında araç sahibinin adresine gönderilirken isteyen müşteri galeriye giderek senedini elden de teslim alabiliyor.

FİYATA GÖRE VADE

Senet sisteminde vade sayısı minimum 12, maksimum 36 ay olarak değişiyor. Araç fiyatı yükseldikçe vade sayısı azalıyor. Örneğin fiyatı 450 bin lira olan araçlara 36 ay vade uygulanırken fiyatı 1 milyona yakın olan araçlarda ise 24 ay vade uygulanıyor.

MOTOSİKLET SATIŞINDA SENET SİSTEMİ

Aynı senetli satış sistemi motosikletlerde de geçerli. Motosiklet de ise 10 bin 500 lira peşinat alınıyor. Geri kalan kısmı için ise en fazla 18 aya kadar vade imkanı sunuluyor.

Editör: TE Bilisim