Döviz kurundaki dalgalanmanın otomotiv sektörüne yansıması bekleniyor. Hem sıfır hem de ikinci el araçlara zam gelmesi bekleniyor.

OTOMOBİLE ‘EURO’ ZAMMI

Euro kurunun son 1 ayda yüzde 4 artmasının ardından gözler otomobil piyasasına gelecek olan zamma çevrildi. Sıfır araç tedariğinde sorunlar yaşayan piyasada kurdaki artışların ardından işler iyice karıştı. Mayıs ayı itibariyle döviz kurundaki artışın sıfır otomobiller yansıtılması tahmin edilirken sektörün beklediği zam oranı ise en az yüzde 3. Bu artışın fiyatlara yansıtılması için ise sadece bir hafta kaldı.

2. EL ARAÇLARA DA ZAM KAPIDA

Araç almak istediğini belirten bir vatandaş ise bayilerde sıfır araç bulamadığından yakınırken sıfır otomobillere gelecek olan zam ikinci el araçlara da yansıyacak.

OTOMOBİL ALMAK İSTEYENLER ELİNİ ÇABUK TUTSUN

Sıfır araca zam geldiğinde ikinci el araçların fiyatının da artacak olan talepten dolayı yükseleceği belirtilirken galericiler, araba almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerektiğini kaydetti. Beklenen zammın nedenini “Dövizi tutamıyoruz çünkü” diyerek açıklayan Oto Galerici Yılmaz Batuk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Gelen bütün ürünler dövize endeksli olarak geliyor.” dedi.

“YÜZDE 5’E KADAR ARTABİLİR”

Ürünlerin döviz üzerinden getirilmesi nedeniyle kur her arttığında araç fiyatlarına zam geldiğini belirten Oto Galerici Hüseyin Çalışkan ise, “Dövizin yükselmesi iki taraf için de kötü. Bu alıcıları da satıcıları da etkiliyor. Yüzde 5’e kadar bir artış olabilir. Araç almak isteyenin elini çabuk tutması gerekiyor” dedi.

Piyasada sıfır araç olmadığı için fiyatlarda bundan kaynaklığı yükselişin zaten olduğunu belirten Oto Galerici Erman Şen de 800 bin liralık bir aracın bir hafta 10 gün içinde 850 liraya çıkacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim