Elektrik aboneliği güvence bedeli hakkında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından (EPDK) yazılı bir açıklama yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından elektrik faturası desteği alan 3 milyon 721 bin hak sahibi, taşınma söz konusu olsun ya da olmasın elektrik aboneliği sürecinde güvence bedeli ödemeyecek. Bu haberin ardından elektrik aboneliği güvence bedeli hakkında araştırmalar başladı. Peki elektrik aboneliği güvence bedeli nedir, ne kadar ödenir? Güvence bedeli kaç TL? İşte detaylar..

Elektrik Abonelik Bedeli 3

GÜVENCE BEDELİ NEDİR?

Güvence bedeli, elektrik aboneliği yapılırken görevli tedarik şirketi tarafından elektrik kullanıcısından tahsil edilen ücrettir. Elektrik aboneliği güvence bedeli, abonelik sona erdiğinde güncel tutar üzerinden hesaplanarak borçların ödenmesi veya mahsup edilmesi sonrası iade edilmektedir.

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 30. maddesi kapsamında ön ödemeli sayaç tesis eden tüketicilerden ve özel nitelikli kamu kurumları haricinde tüm tüketicilerden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 25. maddesi gereği güvence bedeli alınmaktadır.

Elektrik Abonelik Bedeli 1

GÜVENCE BEDELİ NE KADAR, KAÇ TL?

Güvence bedeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yıllık olarak güncellemektedir. Tüm görevli elektrik şirketleri tarafından uygulanan güvence bedeli için EPDK tarafından 2024 yılı için belirlenen tutar, 1kW başına mesken için 128.9 TL, ticarethane için ise 283.8 TL'dir. Elektrik güvence bedeli ortalama olarak hane elektrik tüketimine göre 681 lira ile 1634 lira arasında değişiyor.
 

Editör: Nurseli Fırat